БСП поведе на ГЕРБ
БСП вече е с една крачка пред ГЕРБ

Ефектът на скандалите и разкритията от последните седмици води до разколебаване на електората на ГЕРБ. Това на практика изравнява позициите на БСП и ГЕРБ и дава дори моментна по-изгодна позиция за левицата. ДПС остава константа, а в патриотичното пространство изпъква ВМРО, това показват резултати от последното проучване на „Галъп интернешънъл“.

Избори 2019

Сред онези, които заявяват, че ще гласуват със сигурност, 32,1% твърдят, че ще дадат своя глас за БСП, 31% – за ГЕРБ и СДС, а 11,1% – за ДПС. След тях, близо до бариерата от 5,88%, е ВМРО с 5%. Следват „Демократична България“ с 4,5% и „Воля“ – с 3,5%, „Атака“ – с 1,9%, АБВ („Коалиция за България“) – с 1,5%, НФСБ с 1,4%, „Възраждане“ и „България на гражданите“ с по процент, и близо 4% да други малки партии.

2,2% заявяват, че ще гласуват с „Не подкрепям никого“.

Тези, които казват, че ще гласуват със сигурност, са 34% от всички; че по-скоро ще гласуват – 28%; че по-скоро няма да гласуват – 12%; че със сигурност няма да гласуват – 18%, а 8% не знаят или не могат да отговорят. Отговорите дават единствено ориентировъчна картина, данните са моментна снимка на декларативните нагласи и няма как да са прогноза за изборен резултат, коментират социолозите.

Данните са от ежемесечното независимо национално представително изследване лице в лице на „Галъп интернешънъл“, част от популярния Политически и икономически индекс на „Галъп интернешънъл“. Теренът на изследването е между 5 и 11 април, проведено е сред 1015 пълнолетни българи в цялата страна, с двустепенна гнездова извадка на случаен принцип, представителна за пълнолетното население (общо около 5.5 млн. постоянно пребиваващи с право на глас). Максималното възможно отклонение е ±3.5% при 50%-ови дялове. На респондентите бе зададен въпрос с изчерпателна шоукарта „Ако изборите за Европейски парламент се проведат сега и на тях се явят следните партии и коалиции, за коя от тях бихте гласували?“, както и поредица контролни въпроси.

БСП повежда на ГЕРБ след „Апартаментгейт“ и изводът е, че определено скандалът се е отразил на партиите. Социалистите водят на ГЕРБ с 31,3% към 30,5%, а трети са ДПС с 12,7%. Това показва проучване на социологическа агенция „Тренд“, поръчано от „24 часа“. Изследването е проведено до 13 април сред хора, които са над 18 години и имат право да гласуват.

„43% от българите твърдо са решили за кого ще гласуват. Има едни 30%, които не са решили още за кого да гласуват. Това са хора, които мога да излязат да гласуват и да променят изборния резултат, но могат и да си останат вкъщи“, заяви социологът Евелина Славкова

По думите й това са изборите, които предизвикват най-малък интерес у хората.
„Най-вероятно има и хора, които не са наясно, че изобщо ще има избори“, посочи още тя.

Според нея обстановката е изключително динамична. „Такъв тип проучвания не могат да бъдат прогноза за изборите, но могат да ни ориентират как се движат настроенията на хората“, посочва още Славкова.

„Ангел Джамбазки е деен и това дава резултат на ВМРО да води сред патриотичните партии“, коментира още Славкова.

Тя очаква в БСП да има сблъсък, но това зависи от самото протичане на кампанията.

„Като цяло изборите за евродепутат не са много привлекателни за хората. Очакваме около 2,1 милиона души да гласуват, като това е почти колкото бяха и гласуващите на миналите евроизбори“, добави Славкова.

Коментари