БСП и Янаки Стоилов против ВСС и решението за закриване на районни съдилища

БСП се обяви категорично против предложението на ВСС за превръщане на районни съдилища в териториални поделения, което означава закриването им. Става въпрос за 57 съдилища в цялата страната. Това обяви на пресконференция на „Позитано“ 20 лидерът на БСП Корнелия Нинова.

По думите й предложението отчита числа и статистика за натовареността, без да взема предвид демографски и социални фактори, но по важното е, че това решение засяга 480 000 българи, живеещи на територията на тези общини. Това за Нинова е „затрудняване на достъпа на хората до правораздаване“.

Лидерът на БСП даде пример с някои от районите, като част от тях са от изоставащите в развитието – Смолян – от 5 остава с 1 съд, Кърджали – от 4 – с 1, Видин – от 3 с 1 и т.н.

„Това предложение е нескопосано и ненавременно, изисква промени в над 20 закона, поясни тя. Не може такова нещо да се прави в отсъствието на парламент и да се доведе такава реформа докрай, категорична е тя.

След изборите, когато се формира НС, партията ще се противопостави категорично на това решение, обяви Нинова.

Тя е разговаряла с министъра на правосъдието Янаки Стоилов и съобщи, че решението на ВСС не се възприема от него, той обещал да предприеме координационни действия. „Промяна трябва да се прави, но промяна, довеждаща до по-добро и облекчаваща живота, а тази усложнява живота на хората“, каза още Нинова.

Министърът обаче няма никакви правомощия, тъй като решението се взема от ВСС, уточни Корнелия Нинова, но каза, че Стоилов е на същото мнение, че такава реформа не трябва да се допуска.

Хора на БСП се включват в протестите в цялата страна да се спре това, това е политическо решение, заключи лидерът на БСП.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!