Борисов за шпионския скандал
Бойко Борисов

Премиерът Бойко Борисов коментира шпионския скандал с ареста на председателя на „Русофили“ Николай Малинов. Той засегна темата пред журналисти в началото на днешното заседание на Министерски съвет.Жега в парламента: ГЕРБ иска шефът на ДАНС и вътрешният министър да обяснят за шпионажа, БСП вика и премиераПГ на ГЕРБ поиска изслушване на председателя на ДАНС Димитър Георгиев и министъра на вътрешните рабо…Sep 11 2019bulmedia.net

„Нямаме нищо против хората, които обичат Русия. Бил съм и в Кремъл, бил съм и в Белия дом. Това, че някой си е правил срещи, си е негова работа, ние не се бъркаме. Това че някой си прави събори и пее руски песни, по никакъв начин не сме пречили. Но със службите работим по различни хора и процеси – както беше преди години с Денис Ершов и Майкъл Чорни“, каза Борисов и подчерта, че не вижда основание да се намесват официалните междудържавни отношения с Русия.

„Опитът изисква да бъдеш търпелив и мълчалив и да говориш тогава, когато всичко е договорено. За съжаление политическите ни опоненти направиха коментари, които ако имаха малко опит, нямаше да направят“, коментира министър-председателят във връзка с получения от България ресор „Иновации и младеж“ в състава на новата Европейска комисия.

„България беше оценена като държава, която в традициите си има добро образование, култура спорт и мозъци от типа на Джон Атанасов. Ресорът, който получихме, е първа точка не само в България, а и в Европа. Това е, за да можем да станем конкурентоспособни на САЩ, където се отделят огромни средства за иновации. Вследствие на това, което няколко години правителството прави, председателят на новоизбраната ЕК Урсула фон дер Лайен, която беше в София, получихме ресора“, добави още той.

Борисов обясни, че постовете за еврокомисари са договаряни заедно с тези в Международния валутен фонд. „Ние можехме да вземем външния министър на Европа да е наш, но разликата с председател на МВФ е милиарди долара“, каза още Борисов и посъветва: „Всички български институции, университети да се стягат да правят проекти, защото това са огромни възможности“.

Коментари