Борисов в Пазарджик
Снимка: Пресцентър на МС

„Дълги години се говореше за ниска квалификация и ниско обучение – факт е, че се откриват нови заводи – в Кърджали, Русе, Шумен. Така, че благодаря на работниците за техния труд. Когато цифрите и фактите говорят – по-добре да замълчат нашите опоненти“, каза министър-председателят Бойко Борисов в Пазарджик.

Избори 2019

Той участва в церемонията по откриването на 13 000 кв. м. нови производствени площи в Пазарджик на предприятие за производство на компоненти за автомобилната индустрия, съобщи официално правителственият пресцентър.

„В случай че не помните, тук преди време пасяха магарета, имаше ливади, едни полянки с овце, крави, магарета и на тяхно място виждате какво се получи. На това му се казва индустриализация“, обърна се към присъстващите Борисов по време на посещението си в новия завод за производство на автомобилни части.

От „Костал“ заявиха, че новият завод ще даде работни места за повече от 1200 души, като към 2020 година се очаква да се открият 3 хиляди работни места.

Ръководството на завода благодари за подкрепата на правителството, като преди 10 години са открили първия си завод в Смолян, а днес дават работни места на хиляди българи, благодарение на отличното сътрудничество с правителството и ръководството на завода.

На откриването бе и бившият президент Росен Плевнелиев, който представи инвестицията, както и красноречиви цифри за интереса на чуждите инвеститори и излетите милиарди в България.

„За пръв в историята имаме толкова атрактивен пакет насочен към чуждестранен инвестирор, че ще му бъде трудно да откаже. Нека бъде мъдри, умни и да надграждаме, със сигурност ще се поздравим с по-високи успехи“, заяви президентът в периода 2012-2017 Росен Плевнелиев.

Тодор Попов, кметът на Пазарджик, заяви че днешния ден един хубав подарък за утрешния празник на града.

„Всички трябва да се обединим и да гледаме позитивното, защото ми омръзна да слушам криминална хроника и негативни неща. В България се правят страхотни неща, случват се инвестиции. Това, което откриваме днес, не се е случвало в новата история на Пазарджик“, заяви градоначалникът.

„Ще започна с благодарност към работниците, защото дълги години се говореше за ниска квалификация, но факта, че заводите не само не си отиват, но се откриват и нови. Шапка им свалям на работниците, защото с техния труд и тяхната производителност нищо не може да се случи. Когато цифрите и фактите говорят, опонентите трябва да замълчат. Много неща се направиха за Пазарджик, а това, което последно съм обещал за града, е околовръстния път, където сега отиваме“, заяви министър-председателят Бойко Борисов.

Той уточни, че именно новите пътища трябва да се развиват паралелно с инвестициите и новите заводи. Кметът информира премиера за условията при които работят хората в завода, за заплатите и как са стартирали. Борисов се запозна за кратко и с работата в завода, като видя отблизо какво се произвежда. Борисов благодари лично на работниците, които с усърдната си работа печелят инвеститорите.

„250 хиляди кормила за „Фолксваген“, за „Дачия“, „Пежо“, 8-9 милиона автомобила на година. Помните какво беше тук преди две години, как пасяха магарета. На тяхно място само в рамките на две години, благодарение на работата на хората. До края на 2020 ще има открити 3 хиляди работни места, само за този завод. В завода в Смолян работят около 1800 души, като заплатата е 1100 лева, ваучери за храна, превоз и така нататък, разказа Борисов.

Премиерът подчерта, че най-важното е това, високите технологии, работната ръка, производство. „Помните как се приватизираха заводите, пенсиите бяха 5 долара“, заяви Борисов и призова журналистите да изпратят тези кадри от завода на опозицията.

Премиерът разговаря с млади хора в завода и подчерта, че това са младите хора, които с усърдната си работа водят инвестициите у нас.

След това Борисов направи и инспекция на инфраструктурни проекти в Пазарджик и подчерта важността на обходните пътища за индустрията. От АПИ предвиждат цялостен ремонт на път II-37 Панагюрище – Пазарджик – Пещера – Батак, който не е основно ремонтиран от изграждането си, както и проект за изцяло ново трасе на околовръстния път на Пазарджик, което да изведе напълно тежкият трафик от урбанизираните територии.

След завод „Костал“ премиерът Борисов подкара към околовръстното шосе служебния си джип, като взе в него кмета на Пазарджик Тодор Попов и вицепремиера Томислав Дончев.

„Събираме пари от данъците на всички, а ремонтираме апартаментите и блоковете на малцина. Имаме подобни планове да продължим, но по друг начин“, коментира по темата за санирането Томислав Дончев.

„Ще направим проекта за околовръстното и ще го дадем до края на лятото. Другата седмица правим първа копка за реновацията на стадиона с помощ от държавата“, включи се кметът Тодор Попов.

„Явно трябва да се спре нещо, за да видите колко е добре. Всички училища и детски градини са санирани. Стадионът им е факт, така че това сме го направили. От догодина се възстановява програмата за саниране, сега търсят модел“, обобщи Борисов.

„Индустриализацията, която е факт, изисква и обходи за градовете. На 10 секунди минават тирове. Заслужава ли го Пазарджик – не. Затова ще им помогнем да направят обход“, добави той.

След Пазарджик премиерът се насочи към Асеновград. Той пак подкара джипа на НСО, като взе в него вицепремиера Томислав Дончев, финансовия министър Владислав Горанов и зам.-министъра на строителството Николай Нанков.

Коментари