Борисов след онлайн среща с евролидерите: Трудно ще се намери компромис за парите

Тепърва ще се търси решение, защото когато става въпрос за пари, трудно ще се намери решение между по-богатите държави и тези от Централна и Източна Европа. Това каза премиерът Бойко Борисов след в онлайн заседание на Европейския съвет по повод кризата, породена от коронавируса.

В понеделник „докторски мозъчен“ тръст в ЕС ще препоръча мерки общи за всички 27 държави-членки, обяви още Борисов.

Той отново изтъкна, че България е взела бързи и навременни мерки срещу разпространението на COVID-19.

Борисов уточни, че към днешна дата няма нито лекарство срещу коронавируса, нито ваксина, нито надежден тест. Той коментира и спора между специалистите у нас трябва ли да се купуват и прилагат бързите тестове за COVID-19.

„Сега мога да кажа какво прекрасно решение намерихме, за да спре темата с бързите тестове – всички са съгласни, че наложените мерки ни помагат да е по-плавна кривата на заразените. 1000 теста бързи ще бъдат направени на няколко групи полицаи, шофьори в градския транспорт, на шофьори на линейки. Когато ги тестваме с бързите тестове, които са кръвни и в рамките на 10 минути дава информация дали човекът е заболял и дали има антитела, тогава от тези 1000 души ще разберем каква е представителната извадка за заразените. След месец ще направим пак такъв тест, и ще разберем колко са се увеличили заразените, колко са се излекували, така че статистиката ще ни покаже след колко време ще дойде пикът на заразата“, обяви премиерът.

Той подчерта, че нито една държава в Европа няма необходимото количество тестове.

Поръчали сме 1 млн. теста, ще дойде време да тестваме по 20-30 хиляди души на ден, за да може в пика април-май да тестваме най-много, допълни Борисов.

Той каза още, че България е договорила покупка на между 50 и 70 респиратора от Германия.

На въпроса ще бъдат ли отменени абитуриентските балове той отговори: Има време, сега абитуриентите да мислят за ученето, ще могат да празнуват и съм сигурен, че ще празнуват.

Източник: BTV.bg

Коментари

error: Съдържанието е защитено!