Борисов F-16 бсп
Бойко Борисов

„План Б идва, когато се изчерпа план А. Продължават на български – пазарлъците, по европейски – консултациите. Стоим като партия победител зад избора на председател на ЕК. Надали ще се договорим тази вечер, но консултациите ще продължат.“ Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел.

Още от България

„Кристалина се върти като име, но има още кандидати. Решението на ЕНП е да поддържаме Вебер, но какво ще се случи – ще видим. Снощи говорих с Мишел, в късни доби. Каза, че би бил добър кандидат. Тимерман също е фантастичен ръководител, но тяхната партия е втора“, сподели още премиерът.

„Всяко изказване днес е грешно, неправилно, предварително, прибързано и бъбриво. Аз не съм такъв човек. Вижте колко постове имаме. Затова, като ЕНП, казваме, че имаме време. Спечелили сме изборите и си стоим на позицията. Не забравяйте, че ЕЦБ има нов ръководител. Тези консултации вървят по всички позиции, за да може в този разнороден парламент да бъдат избрани най-добрите. Има излъчени преговарящи, които работят. Вчера на обяд говорих с Туск, знам кои са кандидатите му, но е глупаво да го коментирам сега“, допълни Борисов.

Премиерът се разгневи на поредния въпрос за субсидиите. „Защо продължават тези въпроси? Поех ангажимент и след миналите избори внесох в парламента въпроса със субсидиите. НС отказа. От сутрин до вечер бой по ГЕРБ. Поех ангажимент, внесохме го. Какво искате повече от нас? Казват, че не им достигат субсидии. Има американски модел. ДПС внесоха за 0 лв. На който не му стигат парите, има право да посочи фирма Х или милионера У дарява еди колко си пари за партията. Но се изисква 100% прозрачност. И тогава, вместо както г-жа Нинова каза, бизнесмените да затворят портфейлите си, банкерите да спрат да викат граждани и делегати и със сила да ги карат да променят позициите си. Приемаме, че на конгресите си говорят като пет за четири. Да си внесат пари и да си ги узаконят. Какво общо имам аз с нейната оставка? Аз ли я накарах да я напише? Тя си я написа сама“, каза Борисов.

„Нямам доверие на близките си. Разделих се с най-близкия си човек. Аз и семейство нямах. Семейството ми беше Цветанов. Чувах го постоянно и сега ми липсва. Сега има толкова много неща, които трябва да се организират, но него го няма“, каза премиерът, след като бе попитан на кого би се доверил за организация на предстоящи важни сделки, които засягат страната ни.

„Не е лесно, но ще настояваме пред ЕС да се реши въпросът с оръжията. Бежанците са ни на границата. В момента имаме нулева вълна, защото я поддържаме с хора, техника и дипломация“, обясни още Борисов. Попитан какво смята за казуса с Гоце Делчев и Северна Македония, той категорично заяви, че в съседката ни трябва да поправят много неща, но не желае да коментира повече.

„На нас ни трябва време да си довършим работата на комисията. Не трябва да казват, че България ги е спряла и им пречи. Антибългарската реторика е по-важна от антиевропейската за мен. Аз винаги говоря дипломатично за Турция, Гърция и Кипър, защото иначе би било обидно. Не съм като уважаемата г-жа Нинова, която свободно говори за пари, корупция и самолети“, заключи Борисов.

Коментари