борисов отговори на радев

Премиерът Бойко Борисов е на посещение в Габрово в предприятието, което ще произвежда защитни облекла. Във фабриката ще се произвеждат специални дрехи за българските лекари.

С министър-председателя е вицепремиерът Томислав Дончев, който е бивш кмет на града, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и началникът на оперативния щаб по борба с коронавируса проф. Венцислав Мутафчийски.

Гостите дезинфекцираха ръцете си на влизане.

Слагайки маска, премиерът се пошегува, че са му големи ушите.
„Целта е да видят хората, че нашата индустрия може да се реорганизира за няколко дни и можем да произведем това, което ни е нужно”, заяви Борисов на влизане.

Премиерът е разпоредил, че трябва да бъдат направени около 15 000 костюми, казаха от ръководството на фабриката.

Домакините го информираха, че предприятието е от 1912 г. Разказаха му историята на фабриката – кога е създадена, кога е национализирана, а след десетилетия – приватизирана. След национализацията си предприятието обединява и още 12, приватизацията пък е по линия на масовата приватизация.

Премиерът проследи целия цикъл на производство на защитните облекла и маските.

„Дотук имаме изработени 40 000 метра от плата, то който се прави облеклото. Използва се по 2,5 метра за гащеризон и можем да произведем в кратки срокове между 15 и 20 хиляди гащеризона. На ден можем да изкарваме по 3300 метра плат“, обясниха домакините на гостите си.

„Довиждане, да сте живи и здрави!“, пожела на работниците излизане от предприятието Бойко Борисов.

Вече извън предприятието, Борисов спря пред медиите и отговори на незададения още въпрос „защо сега“:

„Всички държави членки имат договори, но доставките в един момент буквално спряха и тогава в спешен порядък събрахме водещи български фирми. Надали има толкова бързо реорганизирани производства! Другите облекла са еднократни, ние се готвим за по-дълго време ситуация.“

Борисов коментира и темата за нелегалната миграция, наричайки я „страхотен бич“.
„Оптимист съм, че натискът върху нашите братя и съседи от Гърция ще намалее“, каза той.

„70 000 маски са деблокирани, минаха на тестове, вече се разнасят. Голям поклон, голяма благодарност на габровските лекари и сестри, които първи се срещнаха с коронавируса. Не само, че се справиха – справиха се с достойно! Сега с министър Ананиев и с министър Горанов ще търсим правилни стимули за тях. Мисля че, без да се поддаваме на паника, но с дисциплина, с цялата мощ на индустрията, ще се справим! Като възрастен човек ме успокоява това, че децата, младото поколение, не са уязвими“, продължи Борисов.

Помолен да коментира думи на президента Румен Радев, Борисов не дочака медиите да зададат въпроса си докрай, и отсече: „Не ме интересува! Беше изчезнал, отнякъде се появи да дава акъл! Нека говорят само лекарите!“

„20 евро плащаме за такива облекла от чужбина, които са еднократни и се изхвърлят. Нека тези пари ги оставим за българите“, продължи Борисов.

Виж още:Румен Радев: Нека политиците да не се правят на лекариДържавният глава Румен Радев пристигна в Плевен, за да се запознае на място със ситуацията в града. …Mar 12 2020bulmedia.net

Коментари