Борисов захапа Радев: Инвестициите се вдигат

„Аз не искам да воювам с никого, има толкова по-сложни външни врагове… Президентът Радев най-сетне да си направи партията или да оглави БСП, да излезе на избори, да си подреди министри и да управлява”. Това обяви от Залцбург премиерът Бойко Борисов по повод критиките на държавния глава Румен Радев за позицията на кабинета в защита на Унгария и избора на Младен Маринов за вътрешен министър. „Нямаме двояка позиция. В България това, което сме казали, сме го доказали. Няма такава точка, нито в кулоари, никъде – да се обсъжда Унгария. Взетото на оперативно заседание на Министерски съвет решение за Унгария няма правна стойност от гледна точка на правилника. Има морална стойност, че ние като кабинет сме го взели и стоим твърдо зад него”, каза премиерът по повод позицията в подкрепа на Унгария. Борисов обвини Радев, че всеки ден повтаря по нещо казано вече от лидера на БСП Корнелия Нинова.Бойко Борисов влезе в обяснителен режим, не му се иска да води война с Румен РадевСъгласувателната процедура за освобождаването на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР е фо…Sep 18 2018bulmedia.net

Оказва се, че страната ни има две позиции за Унгария – едната за пред българската публика, а другата за пред Съвета на ЕС. Това каза държавният глава Румен Радев пред журналисти във връзка с позицията на страната ни по санкциите срещу Унгария. По думите му министър-председателят е оторизиран да изрази позицията на страната ни по темата за Унгария. „Той представлява България в Съвета на ЕС, но и аз, както и вие, сме затруднени да проследим тази позиция“, заяви Радев. Президентът заяви, че не може да тълкува амбивалентно поведение. „При всички случаи запушването на устата не са европейски принципи. Те работят против самия Европейски съюз“, допълни държавният глава. Според него въпросът за Унгария е комплексен и трябва да се разглежда в цялата му всеобхватност. Президентът заяви, че не може да даде предварителна оценка за бъдещите трима министри в кабинета. Според него обаче е парадоксално за министър на вътрешните работи да се предлага сегашният главен секретар в министерството, при положение че досегашният министър си отива заради „мърлява работа” на полицията. „Просто е парадоксално. Премиерът маха министъра на вътрешните работи заради „мърлявата работа” на полицията, а по закон тази мърлява работа се координира, ръководи и планира от главния секретар на МВР, който се предлага за министър”, отбеляза Радев. По отношение на изказването на Цветан Цветанов от вчера, държавният глава заяви, че е престанал отдавна да го слуша. “Самият факт, че правителството изпълни съгласувателната процедура, е малка, но важна крачка в битката за законност“, подчерта президентът. Обсъждам номинации за конституционен съдия, каза още държавният глава. „Разбира се, че проучвам различни варианти. За мен са важни не само високите професионални, но и високи морални качества и възможностите и умението да отстояваш своята позиция“, заяви Радев. На въпрос дали има готова номинация, държавният глава отговори, че обсъжда такава.

Попитан дали би предложил главния прокурор Сотир Цацаров, президентът отново отговори: „Както ви казах, обсъждам. Не искам към този момент да хвърлям ей така в пространството каквито и да са имена“, допълни той. Подкрепям дейността на Инициативния комитет за единение, защото обществото има нужда да се отвори тази тема, каза още държавният. „Всяко едно общество, което не проумява смисъла на единението, е обречено“, каза още държавният глава. Във връзка със съмненията за негов политически проект, Радев се пошегува: „Толкова много са членовете на този комитет, че няма да стигнат всички министерски кресла“. На въпрос дали при него е постъпвало предложението министър Цецка Цачева да стане посланик, държавният глава отрече и каза, че са постъпвали други имена.

Коментари