петък, юли 19, 2024

Борисов не иска историята да е скъсан мост към ЕС за Македония

Много се надявам Република Северна Македония да получи необходимите уверения от нас и да върви по пътя за присъединяване към Европейския съюз. Трябва да се направят необходимите компромиси, както много други направиха. Това заяви премиерът Бойко Борисов на срещата си с министъра на външните работи на Северна Македония Буяр Османи.

Той посочи, че сме длъжни за сегашните и за бъдещите поколения да направим така, че Северна Македония, Албания и страните от Западните Балкани да не бъдат спирани по пътя към Европейския съюз.

Министър-председателят изрази тревога от вкарването на ОМО Илинден и „македонско малцинство“ в България в една политическа резолюция в Европейския парламент. По негови думи това не е от полза в този момент, когато се търси компромисът – и на историците, и на политическите партньори в Северна Македония, да се намери решение на въпроса.

Борисов отбеляза, че още от днешната среща трябва да стартират разговори на всички нива, за да може до 10 ноември, когато България и Северна Македония като съпредседатели на Берлинския процес ще ръководят Срещата на върха, да има компромисно решение, което да удовлетворява всички. Имате много работа, това е много сложен, много бърз и в същото време важен и необходим процес, заяви премиерът.

Той посочи, че македонците трябва да знаят, че в България винаги са имали най-голяма подкрепа и че „просто трябва да направим така, че историята да е мост на приятелство и близост, а не скъсан мост, по който да не може Република Северна Македония да премине“.

Премиерът бе категоричен, че не трябва да има политически игрички.

По негови думи перспективата и моментът са изключително важни и би било грях пред историята, ако сегашните политчески ръководства в България и Северна Македония не успеят да намерят компромис. „Нямало да ги разбере и светът.

Припомняме, на заседанието на Европейския съвет от 18 октомври 2019 г. нямаше съгласие за датата за началото на преговорите за присъединяването на Северна Македония и Албания към Европейския съюз. Тогава Франция бе против. Френският президент Еманюел Макрон ден по-рано настоя, че ЕС първо трябва да реформира процеса на присъединяване, за да го направи обратим.

Преди това, на 30 септември 2019 г. на среща при президента Румен Радев бе решено, че България не дава безусловна подкрепа на Северна Македония за процеса й към присъединяване към ЕС.

Седмица преди това държавният глава Румен Радев свика спешна консултативна среща по темата Северна Македония, след като стана ясно, че последната среща на Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси, която се състоя на 13 септември 2019 г., беше определена като „най-безплодната“, тъй като на нея отново не бе постигнато единодушие относно въпроса с Гоце Делчев. В последно време преговорите за общата история на България и Македония започнаха да буксуват.

Месеци по-рано вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов пръв заяви, че комисията за решаването на въпросите за общата история с Македония не работи. Той призова страната ни да постави ултиматум на Македония – ако те не се примирят с въпросите от общата ни история, България да не подкрепя Македония за ЕС, а вчера дори и намекна, че ВМРО може да излезе от управлението. Според него Македония само използва България за членство в ЕС и НАТО.

Възлово се оказа отказът на България да приеме двете страни заедно да честват празника на легендарния деец и идеолог на ВМРО Гоце Делчев на датата 7 октомври, когато костите му са предадени на Скопие от Георги Димитров.

На 1 август 2017 г. страната ни подписа със Северна Македония Договор за добросъседство. Две години по-късно на среща на двамата държавни глави в Познан Борисов и Заев бяха единодушни, че подписването на Договора е довело до положителен тласък в партньорството между двете страни и е допринесло за разрешаване на конфликта с името на западната ни съседка и сключването на Преспанския договор – договора с Гърция, който доведе до приемането на името Северна Македония и отпуши пътя на западната ни съседка към Европейския съюз и НАТО.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!