Китай и страните от ЦИЕ 16+1
Бойко Борисов и Ли Къцян по време на миналогодишната среща на върха на "16+1" в София

Министър-председателят Бойко Борисов е на двудневна визита в Дубровник във връзка с Платформата за сътрудничество между Китай и страните от ЦИЕ (“16+1”). Целта на ежегодната среща е да се обсъди досегашният напредък на инициативата в икономически, политически и културен аспект и да се начертаят следващите цели пред страните.

Очаква се премиерът Бойко Борисов да проведе лична среща с председателя на Държавния съвет на Китай, Ли Къцян.

Нашата страна беше домакин на Срещата на върха на „16+1“ миналата година. Тогава с Китай беше договорена обща работа във високите технологии, селското стопанство и туризма.

Преди дни тяхна делегация прояви интерес към вноса на олио и вино от България. А световният икономически гигант има интереси у нас и в изграждането на АЕЦ “Белене”.

Вероятно енергетиката също ще бъде тема на разговорите между двамата лидери. Според последните данни на икономическото министерство, в последните години България и Китай търгуват за средно около 2 милиарда долара годишно.

Китай е пръв в света по блокчейн проектиКитай е на първо място в света по броя на активните блокчейн проекти в момента. Според официалния са…Apr 4 2019bulmedia.net

От друга страна, тазгодишният домакин на „16+1“ Хърватия по подобие на България се надява да привлече повече китайски туристи в своите Адриатически курорти. Въпреки че броят на китайските посетители непрекъснато нараства през последните години – от 170 000 през 2017 г. до около 250 000 през 2018 г. – основните пречки пред увеличаването на броя на китайските туристи са сложният визов режим, както и липсата на директни полети между двете страни.

„Все още нямаме директна линия между нас. Това е част от причината, поради която броят на китайците, посещаващи Хърватия, да е все още под пазарното търсене – въпреки това, считам, че денят на откриването на директна авиолиния скоро ще дойде. И китайското, и хърватското правителство ще подкрепят директно такова решение, каза Ли Къцян в сряда вечерта след двустранната среща с хърватския министър-председател Андрей Пленкович.

Коментари