четвъртък, май 30, 2024

Борисов иска по-интензивен политически диалог с Молдова

Високо ценя приятелските ни отношения с Молдова като страна, с чийто народ имаме културна и духовна близост, а също и като държава, заемаща важно място в политиката на Европейския съюз към Източните партньори.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов пред премиера на Република Молдова Йон Кику в рамките на телефонен разговор, който е и първи контакт между двамата министър-председатели от встъпването в длъжност на Кику през ноември 2019 г. Разговорът се проведе и в присъствието на лидера на НФСБ и зам.-председател на Народното събрание Валери Симеонов.

Премиерът Борисов изтъкна традиционно доброто ниво на сътрудничество между България и Молдова и изрази желание двустранният политически диалог да бъде по-интензивен.

Българският премиер определи като много добра стъпка в тази посока подновяването на политическите консултации между външните министерства на двете страни, които са планирани за втората половина на месец октомври.

Борисов изрази увереност, че това ще допринесе за идентифицирането на конкретни стъпки за разширяване на сътрудничеството в областите от взаимен интерес като икономика, образование, инвестиции.

Той определи многобройната българска общност в Молдова като изключително важен и градивен елемент на двустранните ни отношения.

„Това е мост на приятелство и сътрудничество между нашите страни“, отбеляза премиерът Борисов. Той благодари за условията, които молдовските власти създават за съхраняване на националната, културна и езикова идентичност на българското национално малцинство в Молдова.

Борисов изрази готовност да продължи съвместната работа за подобряване на благосъстоянието на българската общност. Според министър-председателя добра възможност в тази посока е преобразуването на Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак“ във филиал на Русенския университет „Ангел Кънчев“, което би имало дългосрочен позитивен ефект.

Друг акцент в разговора на Борисов с премиера на Молдова Йон Кику беше пандемията от COVID-19 и стремежа да бъдат преодолени негативните й последици. Премиерът на Молдова поздрави българския министър-председател за навременните мерки на правителството за овладяване на коронавируса. От своя страна премиерът Борисов изтъкна, че бързата реакция на кабинета е дала възможност на страната ни да окаже подкрепа и на други държави в кризата. Сред тях е и Молдова, на която България предостави в борбата срещу коронавируса защитни средства, предназначени за медицинските екипи на първа линия. Помощта бе отпусната по решение на правителството за подпомагане на страните от Западните Балкани и Източното партньорство.

Борисов изрази готовност България да предостави на Молдова допълнително защитни средства при необходимост.

„България категорично подкрепя европейската перспектива на Молдова“, заяви още той.

„В наше лице имате искрен приятел, готов да сподели своята експертиза и опит с молдовската страна по линия на надграждането на отношенията ЕС – Молдова“, допълни министър-председателят в рамките на разговор с премиера на Молдова Йон Кику.

Двамата премиери размениха по телефона покани за посещение, като министър-председателят Бойко Борисов подчерта, че ще се радва премиерът Йон Кику да посети страната ни в удобно за него време.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!