американски кораби Черно море Европа в нашия дом

Ако американски военни кораби навлязат в територията на Черно море, това ще доведе до криза, смята премиерът Бойко Борисов. Той даде своя коментар пред журналисти в Народното събрание, след като бе попитан какво мисли за излязлата информация в международни медии, че САЩ се готви да изпрати няколко военни кораба в Черно море заради руско-украинския конфликт, предава БТА.

„Когато разрешаваме влизането на чужда военна техника, това става с решение на Министерския съвет. И когато видите такава точка, ще ми зададете такъв въпрос. Към момента нямаме“, посочи Борисов и допълни: „И аз като вас прочетох това, което се говори, че ще идват такива кораби. Към момента няма“. Той припомни позицията си, че Черно море трябва да бъде място за туризъм, за газопроводи, за фериботи.

„Доколкото знам, на територията на Черно море най-добрите туристически курорти са в България. Това пряко ще ни засегне. Полагам всички усилия. Не искам публично да говоря какво съм сторил по темата с колегите в чужбина, в Украйна и т. н. Надявам се да се вложи здрав разум и една предизборна кампания или вътрешнополитически проблеми в друга страна да не водят до ескалация в Черно море. Иначе много прекрасна територия за водене на военни действия. Много прекрасна“, каза министър-председателят.

„Тука сигурно е 1 процент от БВП на Европа, сиреч нищо като заплаха. И ако мислят, че ние не разгадаваме тези планове, грешат. Полагам огромни усилия и се надявам държавата и институциите в нея да бъдат много консолидирани“, каза премиерът. По думите му в едни такива условия се преговаря много трудно, и за диверсификацията на газа, и най-вече за българския туризъм.

„Изключително съм тревожен, тъй като то не е напрежение, завземат се кораби и се арестуват моряци. То не е някакъв случаен инцидент. Не мисля, че е случаен, и от двете страни“, посочи Борисов. Попитан за позицията му относно конфликта между Русия и Украйна Борисов заяви, че по-лошо от това не са могли да направят в Черно море.

Положението с Турски поток
Относно ситуацията, пред която в момента е изправена България с Турски поток, е че трябва бързо да се вземе решение заслужава ли си, имаме ли финансов ресурс и какви са възможностите за лобиране транзитът да стане през българска територия, а не през съседна страна, за да се участваме в европейското продължение на газовия коридор.

Премиерът на Гърция, Алексис Ципрас заяви: „Ние водим преговори с Брюксел по въпроса за удължаването на газопровода „Турски поток“ и част от тръбата да мине през наша територия, а оттам към други страни от Европейския съюз. Нашата позиция е ясна и аз съм почти убеден, че ще постигнем успех“.

Подводният участък от тръбата, която ще доставя природен газ от руския черноморски порт Анапа до турския град Лозенград, бе открита на тържествена церемония в Истанбул на 19 ноември от президентите на двете страни – Владимир Путин и Реджеп Ердоган. В крайна сметка именно Путин ще има решаваща дума в това откъде да мине продължението на „Турски поток“ – през България или Гърция.

 

Коментари

loading...