борисов белене

Можем да направим много добра атомна централа. Имаме два български реактора. Не бива да се говори за руска централа. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред българо-американската търговска камара.

По думите му това би било един красив проект, а мощни компании били заинтересовани от АЕЦ „Белене“. Ние като собственици можем да си търсим партньорите, каза той и допълни, че трудно се вземат геостратегически решения, каза премиерът.

Ние сме една от държавите, които най-добре се възползва от плана Юнкер.

Подла и яростна съпротива имало в страната за сделката за Ф-16, стана ясно от думите на премиера. Закупихме за нашите пилоти най-доброто, което се произвежда, подчерта премиерът. Тези средства действително можело да идат за пенсии и заплати, но пилотите ни заслужават най-доброто. Обвиниха ни в лобизъм, оплака се Борисов. Геостратегическата ни ориентация е била основното в преговорите.

Бивш директор на АЕЦ „Козлодуй“ иска да строи „Белене“Бившият изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“ ЕАД в периода 2007-2009 година, Иван Генов е заявил …Aug 20 2019bulmedia.net

Няма нищо, което да прилича на лобизъм, според министър-председателя. Беше трудно, но сделката била необратима, по думите му. Борисов подчерта, че е трудно да се строи интерконектора с Гърция.

Припомняме, на 10 юли 2019 г. министрите от кабинета „Борисов-3“ одобриха покупката на 8 изтребителя Ф-16, договорите отидоха в Народното събрание за ратификация. Сделката не бе одобрена от БСП, „Воля“ и „Атака“.

На 15 юли правителството актуализира бюджета заради закупуването на изтребителите. В законопроекта се предвижда и увеличение на дефицита по държавния бюджет с 1,829 млрд. лв. до 2,228 млрд. лева.

На 23 юли президентът Румен Радев наложи вето върху сделката за покупка на осем изтребителя Ф-16. Мотивите на президента бяха искането стратегическите решения, свързани с отбраната и националната сигурност да се взимат с широк консенсус и подкрепа.

След това Радев изтъкна, че в сделката разходите по придобиване, постигнати включително и с имитиране на нов дълг, поставят под въпрос възможностите за временно осигуряване на липсващите способности на самолетите.

На 26 юли, в парламента бе отхвърлено ветото на президента Румен Радев върху четирите закона за придобиване на изтребителя Ф-16 от САЩ.

Южна Корея поиска АЕЦ „Белене“ и общ IT бизнес с БългарияРепублика Корея предложи на България по-тясно сътрудничество в IT сектора. Това каза южнокорейският …Sep 27 2019bulmedia.net

Коментари