Бойко Рашков пенсионира административния секретар на МВР

Със заповед на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков е освободен от длъжност административният секретар на МВР Бойко Славчев. Заповедта е на основание

Първото уволнение в МВР стана факт още в първия работен ден на служебния вътрешен министър Бойко Рашков.

Освободен е бил административният секретар на МВР Бойко Славчев, а в съобщението на МВР се посочва, че основанието на заповедта е чл. 106, т. 6 от Закона за държавния служител – поради придобито право на пенсия.

Бойко Славчев заема длъжността от повече от 6 години, като преди това е работил в БОРКОР в Министерския съвет. В периода 2009-2013 г. е бил началник на кабинета на тогавашния вътрешен Цветан Цветанов, а 24 часа посочва, че именно Славчев е основен свидетел по разследването на сделката за покупка на джиповете за гранична полиция. Разследването на прокуратурата е за сделка с европейски средства и срещу секретаря по антикорупция на президента Румен Радев Пламен Узунов. Поръчката е финализирана през 2017 г. по време на първото служебно правителство на Радев, в което Узунов бе вътрешен министър.

Припомняме, че на я февруари ОЛАФ съобщи, че е открила нередности в процедурата за купуване на полицейски автомобили от 2017 г. по време на служебното правителство. По това време служебен вътрешен министър беше президентският секретар по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов.

Малко след това прокуратурата се дистанцира от доклада на ОЛАФ, а от президентството настояха за пълното изсветляване не само на тази съмнителна доставка на автомобили за МВР от правителството на Бойко Борисов, но и за проверка на изразходваните милиарди левове през последните години, включително в случаите, когато обществени поръчки не се провеждат изобщо.

От ГЕРБ пък изразиха предположение, че целта на президентската институция е да прехвърли отговорността за разследването върху някой друг като опит за разпъване на политически чадър над Пламен Узунов.

Те припомнят, че именно секретарят по правни въпроси и антикорупция на президента вече е разследван и за търговия с влияние. От партията не са изненадани, че от президентството поставят под съмнение работата и на ОЛАФ, тъй като „вероятно се чувстват над закона“.

Президентът Румен Радев излезе със своя позиция, в която посъветва премиера Бойко Борисов да освежи паметта си за автомобилите на МВР.

Зам.-външният министър Георг Георгиев пък видя много сладка далавера в МВР сделката.

Като юрист Татяна Дончева заяви, че не вижда нищо нередно в поръчка за джиповете на МВР.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!