вторник, април 16, 2024

Бойко Найденов: Санкциите по закона „Магнитски“ не са окончателни

Бившият директор на Националната следствена служба Бойко Найденов заяви, че санкциите, наложени по закона „Магнитски“ спрямо Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков не са окончателният акт. Задължение на нашите служби за сигурност и правоохранителни органи е да установяват дали има доказателства за наличие на корупция, коментира той пред БНТ.

„Когато няколко души контролират всички, винаги имаш опцията да злоупотребиш, да знаеш, че няма да бъдеш разследван и проверяван. Необходимо е да има контролни органи, гражданско общество и да не се позволяват злоупотреби“, настоя Найденов. За него е най-нормално да има персонални промени в службите. Оценката ще я даде суверенът – на изборите и той ще определи, когато избере дадена политическа партия кой е прав и кой не, очаква Найденов.

Ако службите не служат на националната сигурност, а на персоналната сигурност, не могат да си дава висока оценка, а хората отстрани да виждат, че почти нищо не е свършено. За съжаление не си вършат работата и хората го усещат, допълни Бойко Найденов.

Той е на мнение, че едва ли може да се отнесе политическият проблем към дадена дата за изборите. За мен проблемът политически е, че е необходимо да бъдат създадени работещи правораздавателни и правоохранителни структури, настоя Найденов.

Той посочи, че очевидно имаме проблем с преследването на даден бизнес за престъпност, а въпросите защо в страната има толкова голяма корупция стават все повече. Очевидно е, че нещо куца, но докъде ще стигнем – не знам, посочи бившият директор на Националната следствена служба.

По думите му много е трудно да се очаква, че политици, замесени в схеми, ще подкрепят едно разследване и активност на правоохранителни органи. „Както обикновено чакаме някои отвън да свърши нашата работа. Когато ние сами не успеем да свършим своята работа със службите за сигурност, тогава идва „помощ отвън“, посочи Найденов.

Според него специализираните съдилища и прокуратурата излезли извън рамките на това, за което били създадени. Никой не предполагал, че ще се отиде в такава крайност в действията на този съд. Идеята била да се създаде малък съд, който да поеме делата за организирани престъпни групи. Той посочи, че се е преминала границата на разумното всички дела, които са чувствителни да отиват в специализирания съд. Да се отиде в тази крайност за мен е крайно недопустимо, подчерта Бойко Найденов.

По отношение на подслушванията на политиците, Найденов настоя да бъде установено по надлежния ред и орган кои са подслушвани и кои не. Без да се направи проверката вътре в самата система, няма как да се твърди каквото и да е било, посочи той и настоя историята да бъде разплетена докрай. Тази тема периодично се повтаря, но съдът е този, който би могъл да каже – това е законно, това не е или това е престъпление или не е престъпление. Самите правоохранителни органи трябва да установят дали има наличие на престъпление със специалните разузнавателни средства, изтъкна още Найденов.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!