вторник, април 16, 2024

Бойко Найденов: Кьовеши е в България заради огромната злоупотреба с евросредства

100% няма връзка между посещението на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши и санкциите от САЩ, ЕП е със строга компетентност. Това заяви Бойко Найденов, бивш директор на Националната следствена служба и бивш временно изпълняваш длъжността главен прокурор пред бТВ.

За посещението на Кьовеши, Найденов смята, че има два проблема – не бяха одобрени повече от половината делегати за делегирани прокурори – 6 от 10 бяха отхвърлени, и втората причина се наложи исторически – сигналите за злоупотреба с европейски средства у нас са два пъти повече от другите страни. „Още докато работих в прокуратурата, имахме такъв проблем, имахме много сигнали, в пъти повече от другите страни. Факт е, че има много злоупотреби и средствата се приемаха като начин за облагодетелстване на свързани с властта с лица“, коментира Найденов. Той даде за пример къщите за гости – „всички данъкоплатци купуваме една къща на проверяван човек“.

Той смята, че контролът на тези средства трябва да е много силен и да не се влияе политически, тъй като при установяване на нарушения, парите се възстановяват от българския държавен бюджет. Като най-проблемни той посочи – земеделието, строителството, с примери Ларгото – програмите САПАРД, ФАР. След водените дела там накрая почти нищо не се случи. Това означава, че не са създадени инструменти, които да пресекат навреме всякакви измами с европейски средства, което е задължение на държавата да го направи, коментира Бойко Найденов. Ако се чудим откъде да вземем пари за пенсионерите – стотици милиони отиват някъде, заяви Найденов.

Относно посещението на Лаура Кьовеши той обясни, че тя има строго определена рамка, в която тя има правомощия. „Доколкото познавам изявите й, тя няма да излезе извън тях и да прави политически коментари“, заяви Бойко Найденов.

По думите му, големият проблем е, че хората нямат доверие в българската правосъдна система. Ние не трябва да позволяваме отвън да се влияе върху правосъдната ни система, нито от ЕП, нито от САЩ, страната трябва сама да реши проблемите си, категоричен е той.

Найденов коментира и исканията за оставка на главния прокурор Иван Гешев, като отказа да дава оценка. По думите му той заема мястото си, избран е по надлежния ред, върши работата си, протестиращите имат своето право, а „един протест не може да е вреден“.

В България има разделение на властите – в последните години правосъдието не иска да приеме, че другите власти искат да го контролират, изпълнителната власт, законодателната власт, Народното събрание ще реши по какви правила да работи правосъдието и това винаги е било така, посочи Найденов по отношение на обвиненията за политическа намеса в независимостта на съдебната власт с предложенията за закриване на специализираните съдилища.

Той коментира и искането за закриване на специализирания съд. Според Найденов „да, трябва (да се направят промени, бел.ред.), защото е излязъл от рамите на това, с което трябва да се занимава, отишъл е на друга крайност, където той прилича на извънреден съд, което е нарушение на Конституцията“.

Закриването му няма да блокира делата, смята адвокатът.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!