петък, юли 19, 2024

Бобоков и Узунов задържани за лобизъм и длъжностни престъпления

Специализираната прокуратура извършва претърсвания и изземвания на два адреса в София и Пловдив.

В София се претърсва в кабинета на секретаря по правни въпроси и антикорупция на президента – Пламен Узунов. Изземват се документи и книжа, относими към предмета на доказване по делото, както и компютърни конфигурации.

Припомняме, че президентският секретар Пламен Узунов и бизнесменът Пламен Бобоков са задържани за срок до 24 часа по Закона за МВР.

Разследването се води за престъпен сговор за извършване на длъжностни престъпления и търговия с влияние.

Предстои наблюдаващите прокурори да направят анализ на събраните доказателства и преценят дали те са достатъчни за предявяване на обвинение на двамата задържани.

По-рано днес прокурори влязоха в сградата на президентската администрация. Главният прокурор, съобщи че се претърсват два обекта – кабинети на съветник и на секретар на президента. Гешев уточни, че претърсванията са по две отделни производства, като само едното е за търговия с влияние, тръгнало от телефона на бизнесмена Пламен Бобоков.

По-късно през деня стана ясно, че поотделно са задържани както бизнесменът Пламен Бобоков, така и и съветникът на президента по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов. 

Беше съобщено и че ДАНС отнема достъпа до класифицирана информация на Узунов.

Иззет телефон на Пламен Бобоков стана повод за разследването за престъпно сдружение с цел търговия с влияние.

Причината за това наказателно производство е открита чат комуникация между него и секретаря на президента по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов.От нея става ясно, че Бобоков е лобирал за назначения на посланици в Алжир и Нигерия. Искал и различни услуги от Узунов. Част от кореспонденцията с президентския секретар засяга и казуса с кораба „Бадр“.

На 7 юли на разпит за чатове с Бобоков беше и премиерът Бойко Борисов. След излизане от Спецсъда той заяви, че тези публични събития се правят, за да се угоди на президента Радев.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!