БЛС иска разчети и не приема налагане на правила от Касата

БЛС не е запознат с разчетите и изчисленията, свързани с предложението на НЗОК от миналата седмица, свързано с изплащането на 100% на месечните бюджети на лечебните заведения, а разпространеното твърдение, че браншовата организация отказва да подпише Анекса към Националния рамков договор не е вярно. В гневна позиция от Лекарския съюз посочват, че такова твърдение е изказано пред директори на лечебни заведения.

До Съсловната организация е изпратено писмо, в което в един ред е посочено, че всяка болница, в която 10% от леглата й, определени за ковид пациенти, са заети, ще получи пълните си бюджети за септември, октомври и ноември месец.

Така съгласно това предложение: болница, с определени 10 легла за лечение на ковид пациенти, която е приела дори един пациент, ще получи пълния си бюджет, без да е необходимо да работи и да отчита дейност от този момент нататък.

Въпреки очевидната несправедливост и несъстоятелност, заложена в предложението на НЗОК, изхождайки от затрудненото положение на всички лечебни заведения в страната, включително на колегите от първичната и специализираната извънболнична помощ, Български лекарски съюз би подкрепил очертаващата се към края на годината икономия от 110 млн. лв. в болнична помощ да бъде предварително разпределена по месечните бюджети и изплатена на 100% на лечебните заведения. От БЛС предлагат още същият подход да бъде приложен и спрямо изпълнителите от първичната и специализираната медицинска помощ, където очертаващите се икономии са: за ПИМП – 17 млн.лв., за СИМП – 27 млн. лв.

От съсловната организация настояват незабавно да им бъдат предоставени разчети за разпределението на средствата по лечебни заведения до края на годината, които да бъдат обсъдени между Надзорния съвет на НЗОК и УС на БЛС на публична, открита среща и излъчвана онлайн в реално време.

БЛС няма да позволи да бъде изнудван с пиарски подходи и всяване на паника сред лечебните заведения от страната.

Парите на НЗОК не са собственост на Надзорния съвет или на управителя на Касата, за да бъдат разпределяни еднолично и под натиск. Български лекарски съюз изпълнява и ще продължава да изпълнява законовите си функции за законосъобразното разпределяне и разходване на тези средства, заявяват в позицията си от БЛС.

Те гарантират, че са готови при съмнение за злоупотреби и опит за прикриване на средства от страна на ръководството на НЗОК да сезират компетентните органи.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!