Библиотеките протестираха в Деня на народните будители

Библиотеките протестираха в Деня на народните будители заради оскъдните бюджети, с които заплатите в сектора са близки до минималната, съобщи БНР.

Включиха се работещите в Националната библиотека и регионалните във Варна, Велико Търново, Кърджали, Ловеч, Силистра, Хасково. Протестът беше символичен – пред сградите им бяха поставени плакати.

Единствено в библиотеките възнагражденията не са обвързани с минималната работна заплата, обясни Ганчо Ганчев, член на Управителния съвет на Независимата синдикална федерация „Култура“ към КНСБ.

Във всички останали браншове на културата – театри, музикални и танцови изкуства, музеите и галериите, Министерството на културата подписа споразумения, с които за отделните длъжности се определят коефициенти спрямо минималната работна заплата. Една работна група определи коефициенти и за библиотеките, но ни се предлага те да бъдат въведени при наличие на средства в бюджета на самите библиотеки. Това е малко нонсенс, защото този бюджет се определя именно от Министерството на културата.“ – коментира Ганчо Ганчев, като подчерта, че при другите браншове не се поставя условие за „наличие на средства в бюджета“.

„Около 20 процента ще е необходимото увеличение на бюджетите на библиотеките“, добави той.

В отговор Министерството на културата разпространи позиция, според която исканията на библиотекарите ще бъдат изпълнени, а на финансовото министерство е предложено средствата за Националната и за регионалните библиотеки да бъдат увеличени с 50 процента.

От МК заявиха, че предстои подписване на допълнителното споразумение към браншовия колективен трудов договор за Националната библиотека и регионалните библиотеки. То предвижда въвеждане на коефициенти за отделните длъжности, които да доведат до нарастване на заплатите от 1 януари 2022 г.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!