петък, февруари 23, 2024

БХРА: Държавата да подпомогне хотелиерите с 30% от спада на оборота

Държавата да подпомогне хотелиерския бранш с целеви компенсации с 30% от спада на оборота им за съответния период. Това поиска по време на Консултативния съвет по туризъм председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Георги Щерев, съобщиха от асоциацията.

По думите му голяма част от хотелите са затворени, но нямат право на компенсации, а дейността на останалите едва крета. Част от хотелите не са получили и обещаните помощи за запазване на персонала, въпреки обещанието на здравния министър Костадин Ангелов, че средствата ще бъдат изплащани в срок. Други хотелиерите не са получили суми от края на септември.

От браншовата организация предлагат хотелите да бъдат обезщетени с 30% от спада на оборота им за съответния период. По този начин местата за настаняване в дестинациите, които бяха по-малко засегнати от кризата ще получат и по-малки компенсации за сметка на сезонните и градски хотели, обясни Щерев. Писмо с предложението на БХРА ще бъде изпратено до ресорните министри в кабинета и до премиера Бойко Борисов в понеделник.

Щерев подчерта, че без осигуряване на ликвидни средства за старт на летния сезон и без удължаване на облекчените условия по старите заеми, голяма част от хотелите това лято няма да отворят, а някои може и да фалират.

Той е уверен, че България трябва да се рекламира като безопасна дестинация. През миналия сезон не пламна нито едно огнище на болестта в курорт и нито един турист не се зарази с Ковид-19 в хотел, подчерта Щерев.

Очакванията му са летният сезон да започне от Великден. И да се помисли за отпадане на PCR тестовете за пристигащи от региони с малко разпространение на болестта, за двустранни споразумения с държави относно вече ваксинираните гости, призова хотелиерът.

Той иска освен стимулиране на чуждите туроператори да изпращат туристи в България по схемата с 35 евро на турист, пристигнал у нас с чартър, но и да се въведат и подобни субсидии за пристигащите гости с организиран сухоземен транспорт като автобуси и влакове.

Предлага и въвеждане на зелени транзитни коридори, тъй като те ще са основният канал за пристигащите туристи през предстоящия летен сезон.

Освен това Щерев иска и да се намалят концесионните такси, като това да кореспондира и със съществено по-ниски цени на предлаганите услуги като чадъри и шезлонги.

Нужно е и държавата да помисли за програми обезщетения и преквалификация на сезонните работници, за да се запазят подготвените кадри. Защото дори и собственикът на хотел да дава висока заплата, ако работникът е зает само три месеца в годината, а през останалото време не получава и стотинка, той напуска сектора и търси друго препитание“, обясни Щерев.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!