Банева приветства приватизационните проверки

Аз съм от хората, които не са участвали в самия процес по приватизация. Тогава бях студентка във Франция и не познавах съпруга си. В моята работна автобиография аз съм изпълнителен директор на две приватизирани дружества. И съм първият човек, който приветства разкриването на приватизационния процес и следприватизационния контрол на агенцията по приватизация. Това заяви пред БНТ Евгения Банева преди поредното заседание по делото срещу нея и съпруга й Николай Банев. 

Тя е категорична, че ще бъдат разкрити много неизпълнения на приватизационни договори, а агенцията била в пълен дефицит в изпълнение на дейностите си. 

Банева коментира, че договорите са били неизрядно подготвени от юридическа гледна точка, което дава възможност за бездействие и злоупотреби, а също така и връзва ръцете на приватизаторите да изпълняват ангажиментите си.

Тя даде пример с „Полимери“ АД, като каза, че дружеството умишлено е докарано до фалит. Според Банева съпругът й сега отговаря за това, че синдикът, в продължение на 7 години разпродава активи на предприятието за 187 млн. лв.

Семейството ще съди България в Европейския съд по правата на човека, допълни Банева.

Припомняме, че на 8 януари стана ясно, че още 175 свидетели ще бъдат по делото срещу Баневи. Товага стана ясно, че Банев е назначил за управител на свои фирми личния си шофьор Венцислав Генов. По думи на самия Генов той трябвало да прехвърли къщата на Николай Банев в „Бояна“ на офшорка, след като бил поставен за управител и на „Партнърс Комерс“ в периода 2013 -2014 г.

Семейство Николай и Евгения Баневи попаднаха в ареста от 6 декември 2018 г., след като бяха екстрадирани от Франция.

На 26 юни съдът отказа да промени мярката за неотклонение на Николай Банев – съпругът на Евгения.

На 12 юли 2019 г. Евгения Банева бе пусната от ареста по здравословни причини. Майката на Николай Банев – Мария е с мярка за неотклонение „парична гаранция“ от 10 000 лв.

На последното съдебно заседание на 17 декември миналата година магистратите отхвърлиха искането на защитата Николай Банев да се оперира в болницата на МВР.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!