Българите все още са пасивни за ваксините, според проф. Мариана Мурджева

Изумителен е фактът, че при наличие на четири ваксини в България, и то в достатъчни количества, и при разяснителната кампания много от българите са пасивни за ваксиниране. По природа българите сме подозрителни и скептици, мнозина не повярваха на мненията за колективния имунитет. Това каза за БНР проф. Мариана Мурджева, клиничен имунолог, ректор на Медицинския университет в Пловдив и член на Националния ваксинационен щаб.

Според нея една от причините за ниския процент ваксинирани у нас се дължи на прекалено голямото преекспониране на нежеланите реакции от ваксините, което е изплашило хората.

По думите й противоречиви са били мненията на хора, които са се представяли като експерти, и които са представяли лично мнение, а не мнение – базирано на доказателства.

Според проф. Мурджева отливът към ваксините се дължи и на това, че част от хората смятат, че ваксините не са достатъчно изпитани. Тя допълни, че в момента много е намаляла заболеваемостта и хората са се поуспокоили.

По думите на имунолога няма как някой да даде гаранция, че делта вариантът няма да започне да циркулира и у нас.

Не съм оптимист, че този вариант ще ни подмине. Това, което може да ни защити най-надеждно, са ваксините. Правени са независими изследвания – две седмици след втората доза ваксина на „Пфайзер“ защитата срещу британския вариант е 92%, срещу делта варианта – 80%. При ваксината на „АстраЗенека“ защита е 73% при британския вариант, при делта варианта – 60%, което също е добър процент защита. Данните са от Шотландия, която в момента се счита за силно засегната от делта варианта, допълни проф. Мариана Мурджева.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!