посланик Димитров Лондон

Към момента дипломатическата ни мисия в Лондон е останала без акредитиран посланик. Това се случва непосредствено преди едно от ключовите събития за 2019 година, а именно Брекзит. Събитие, което има прекалено голямо значение за бъдещето на ЕС в това число и за българите. Досегашният посланик в столицата на Обединеното кралство, Константин Димитров си е тръгнал преди дни. Все още няма определен титуляр, който да го наследи, съобщава вестник „24 часа„.

Външно потвърди оттеглянето на Димитров и коментираха, че той вече не е посланик, защото мандатът му е изтекъл. За временно управляващ посолството е определена неговата заместничка Теофана Крайнина.

Посланическият мандат на Димитров трябваше да приключи още през 2016 г., но бе удължен във връзка с подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС. Подобна съдба застигна и други български посланици в столици от ЕС. След края на европредседателството се заговори, че те вече ще бъдат сменени.

Преди дни външният министър Екатерина Захариева заяви, че президентът Румен Радев се бави с процедурата по назначаване на нови посланици. От МВнР са изпратили предложения до президента Радев за съгласуване преди месеци, но към момента няма отговор. Захариева изтъкна, че е приела дипломатическите кандидатури, предложени от екипа на Радев. Очаквали се между 10 и 15 посланически назначения.

Процедурата за изпращане на български посланици изисква съгласуване между двете институции, като след това то се внася в Министерския съвет.

Относно предвиждането, че на мястото на Константин Димитров ще бъде изпратен бившият служебен премиер Марин Райков, който бе посланик в Рим, от МВнР твърдят, че няма внесено предложение в МС за нов посланик в Лондон.

Другото предвиждане – Теофана Крайнина да бъде назначена за посланик в Лондон, е малко вероятно. Според правителствени източници, на които се позовава изданието, се търси дипломат с дългогодишен опит. Това се налага в случай на Брекзит без сделка, когато България ще трябва да сключва редица двустранни споразумения с Великобритания.

Възможно е още няколко месеца мисията ни в Лондон да е без титуляр. Това е лошо на фона на опасността Великобритания да напусне ЕС без сделка и мигновено да започне да въвежда рестрикции за европейски граждани, които идват на нейна територия.

Вече бе съобщено, че нашите сънародници трябва да кандидатстват за специални разрешителни, ако искат да останат повече от 3 месеца, за да работят или да се обучават. Въпросните документи ще важат само за 3 г. След това вероятно ще са необходими визи, които ще се дават трудно.

От МВнР твърдят, че липсата на посланик няма да се отрази на защитата на правата на българските граждани във Великобритания, тъй като всички служители, които се занимават с Брекзит, остават. Предвижда се откриване на българско консулство в Единбург.

Коментари

loading...