България за малко да не сключи договор с „Пфайзер“ за ваксина, твърди Радан Кънев

Осигуряването на ваксините и ваксинирането е най-важният въпрос в момента и за здравето на хората, и за икономиката на страната. Това мнение изрази пред БНР евродепутатът от ЕНП/“Демократична България“ и бивш лидер на ДСБ Радан Кънев.

Той заяви, че към момента за страната ни са планирани 1,5 милиона дози, които могат да стигнат за ваксинацията на 10% от населението – над 700 000 души.

Според него е трябвало да се проведе сериозно проучване на етапа, в който разработките на различните ваксини са се намирали през лятото.

Кънев посочи, че още през есента се е поставил въпрос пред българското правителство, че няма договор с „Пфайзер/Бионтех“.

„Стреснато то започна да търси вариант, защото беше ясно коя ще е първата ваксина. Постигна някакъв частичен успех, но количествата са крайно недостатъчни“, подчерта той.

По негови думи България не е имала участие в разпределянето на първите 300 милиона ваксини от „Пфайзер/Бионтех“ за ЕС. Той бе категоричен, че за това трябва да се носи отговорност и упрекна правителството, че дори не си признава, че не е било сключило този договор.

Евродепутатът посочи, че ЕС има договор за обща доставка на 600 млн. дози ваксини, достатъчни за ваксинацията на 300 млн. души. По негови думи това е достатъчно количество за цялото население на ЕС, което подлежи на ваксинация и желае това.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!