През 2017 г. природните бедствия причиниха смъртта на мнозина и доведоха до големи поражения. Пресслужбата на ЕС съобщи, че Фонда за солидарност (ФСЕС) ще помогне за ремонта на щети, причинени от наводнения в България и Литва, земетресения в Гърция и бури в Полша.

Помощта от ФСЕС е на стойност 34 млн. и бе одобрена от евродепутатите днес.
България ще получи 2,258,225 евро от помощите от ФСЕС заради бури и наводнения, които удариха района на Бургас, в югоизточна България.

Докладът на Януш Левандовски (ЕНП, Полша) беше одобрен с 652 гласа „за“, 26 „против“ и 4 „въздържали се“. Необходимият коригиращ бюджет № 4/2018, изготвен от докладчика Зигфрит Мурешан (ЕНП, Румъния), бе одобрен с 654 гласа „за“, 26 гласа „против“ и 3 „въздържали се“.

Справки за помощите от страна на ФСЕС за България, Гърция, Литва и Полша могат да бъдат намерени онлайн на уебсайта на Европейската комисия. Повече подробности могат да бъдат намерени в предложението на Комисията.

Извънредно положение в Гърция: Библейско наводнение, жертвите растат (АВТОРСКО ВИДЕО)Гърция е в тридневен траур. Това обяви гръцкият министър-председател Алексис Ципрас след библейските…Nov 16 2017bulmedia.net

ФСЕС е създаден през 2002 г. в отговор на катастрофални наводнения в Централна Европа през лятото на същата година. Оттогава ремонтните работи след повече от 80 бедствия – включително наводнения, горски пожари, земетресения, бури и суша – в 24 държави-членки на ЕС се обезпечават с помощ от Европейския фонд за подпомагане на обща стойност над 5 милиарда евро.

Коментари