разходите за отбрана Извор на мира
Красимир Каракачанов | Министерство на отбраната (CC BY-SA 2.0)

Информацията, която българската страна изпраща към НАТО относно разходите за отбрана е невярна, обясняват от Атлантическия съвет, цитирани от news.bg.

От Съветът посочват, че е инвестирането на средства в стара съветска техника е ненужно и че е много важно какви са реалните разходи и как се отчитат. Специалистите цитират Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили на Република България през 2018 г., според който средствата за ремонта на руските самолети СУ-25 не са изразходвани.

„Ако парите за ремонта на самолетите СУ-25 не са изразходвани и са върнати у нас, тогава поради каква причина те са осчетоводени като направени капиталови разходи за 2018 г. в Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили на Република България през 2018 г.? По този начин данните за капиталовите разходи като процент от общите разходи за отбрана за годината не са верни! За 2018 г. са отчетени 331.77 млн. лв., или 21.49% от общите разходи на Министерството на отбраната.“ – подчертават от АСБ.

Атлантиците допълват, че по този показател България формално се нарежда сред отличниците в НАТО, като поставената цел от Алианса е за 20%.

„Така че за пореден път излиза, че подаваме статистически невярна информация към НАТО. И ще последват корекции в отчетите на Алианса. Което не говори добре за България. Освен това, у нас под капиталови разходи днес некоректно се включват и средствата за ремонта на старата руска техника. Не това е обаче разбирането на нашите съюзници! В Уелс НАТО си постави за цел 20% от бюджетите за отбрана на съюзниците да се изразходват за придобиване на ново основно въоръжение и техника. А не за ремонти, още по-малко на стара руска техника.“ – напомнят от АСБ.

На 9 май 2019 г. Комисията по отбрана в Народното събрание прие проекта на Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили на Република България през 2018 г.

„Пита се, след като парите за СУ-25 не са преведени, не е ли необходимо да се коригират данните за капиталовите разходи, преди да бъде гласуван докладът в пленарна зала? Или в Министерството на отбраната и в Народното събрание съществува убеденост, че в крайна сметка отпуснатите през 2018 г. пари за ремонта на СУ-25 със сигурност ще бъдат изразходвани тази година?“ – питат от Атлантическия съвет.
Русия ще реагира „съобразно“ на дейността на НАТО в Черно мореПо-рано този месец НАТО обяви свое решение за увеличаване на военноморското си присъствие и провежда…Apr 14 2019bulmedia.net

Коментари