България има пълния потенциал да стане портал на САЩ и американските компании към Европа – добра логистика, ниски данъци.

Това заяви министър-председателят Кирил Петков. Той присъства на бизнес закуска, организирана от Американската търговка камара в България, целяща обсъждане на задълбочаване на сътрудничеството между България и САЩ в сферата на икономиката. В нея взе участие и помощник държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Карън Донфрид, която е на двудневно посещение у нас. В частта на събитието, закрито за медиите, участва и вицепремиерът и финансов министър Асен Василев, както и шефът на енергийното ведомство Александър Николов.

„Преди да съм в тази си позиция, знаете, виждах голямата възможност България да бъде портал за американски компании в ЕС. Ние сме най-логичната точка, особено за част от продуктите американските компании да се възползват. Дори това, което мои инвеститори казваха – България вече има 10% данък, вече е стратегически позиционирана, вече е на 24 почти от всяка столица в Европа и на 3 часа със самолет. Защо, по дяволите, не правите пари от това? – беше съветът от моя американски инвеститор тогава“, сподели личния си опит от бизнес сферата преди да се захване с политика Кирил Петков.

И изрази увереност: „Подобно стратегическо партньорство ще отвори още повече възможности не само между България и САЩ, но САЩ-България като портал за Европа. Така че ние, като българско правителство, ще работим много в тази посока, защото възможностите са огромни.“

Петков подчерта важността на сътрудничеството между София и Вашинтон в енергийната сфера – осигуряването на природен газ, заводът за батерии, който предстои да се изгради в Маришкия басейн и който би трябвало да е най-големият в света, както и евентуална колаборация в изграждането на нови ядрени мощности.

„Искам да благодаря много за огромната подкрепа, която получихме, когато газът бе използван като оръжие и когато едностранно беше прекратена доставката на газ за България, не защото не си изпълнявахме договора. Беше просто решено да бъде прекъсната, като политически инструмент. И не политически инструмент за България, а за Европа“, изрази благодарности за предоставените два танкера американски втечнен газ премиерът.

И подчерта – това било важно, за да се съди, че никой не можело да извива ръцете на демократичния свят и диверсификацията на цени, равни или по-ниски от руските, била възможна.

От своя страна Карън Донфрид заяви: „Министър-председателят вече обяви, че доставките на втечнен природен газ от САЩ са гарантирани. В момент, в който Русия затвори вратата пред България, ние подаваме ръка. Това е пример за приятелство.“

„Присъствието на толкова много високопоставени представители на българското правителство демонстрира колко важни са двустранните търговски и икономически отношения между двете страни. Имаме желание да ги задълбочим още повече“, изрази добра воля за развитие на отношенията между България и САЩ американският дипломат.

Посочи и компанията на Петков, която той основал в САЩ преди да се захване с политика, като добър пример за подобно развитие на отношенията.

„Разбрах, че премиерът Петков е направил една много вдъхновяваща презентация пред камарата през 2019 година в качеството си на гражданин – как е направил много успешна компания в САЩ и да разработи и патентова продукт на база на киселото мляко. Разбирам, че ако ядете този продукт, ще надживеете 100 години. Не съм сигурна дали искам да живея до такава възраст. Вярвам, че това е един прекрасен пример за съчетаване на българския и американския опит“, шеговито-сериозен пример даде Донфрид.

Тя представи и четирите основни точки от визията на президента Джо Байдън за развиване на връзките между САЩ и европейските им съюзници – икономическо и енергийно сътрудничество, съвместна борба с авторитаризма, корупцията и дезинформацията, борба с тероризма и насилието на расова и етническа основа.

Основното световно предизвикателство към момента остава, подчерта тя, агресията на Русия срещу Украйна, както и изтъкна усилията на България да помогне на страната, станала жертва на агресия.

Коментари