Хавиер Перес де Куеляр

Бащата и синът от Стара Загора, които загинаха в Калоферския Балкан, са починали от хипотермия. Това сочи аутопсията на Съдебна медицина – Пловдив. 42-годишният Атанас Пенчев и 17-годишният му син Андриян са измръзнали още първата вечер, когато изчезнаха – на 5 февруари.

Ако са предполагали, че са толкова близо до колата си – на 300-400 метра, те вероятно са щели да продължат пътя си до нея, но са били много изморени и силно дезориентирани заради мъглата, дългия път и страшната виелица наоколо.

Двамата са мислили, че са много надалеч, а всъщност са били на 400 метра от колата си, която била паркирана на местността Паниците. Заради това са се скрили зад паднало дърво с намерение да пренощуват там.

Какво всъщност се е случило на 4 февруари надвечер?

Те тръгват от Паниците, за да покоряват връх Ботев, минават покрай хижа Рай, но не се спират там. Хижарят вижда 2 силуета около 9 часа вечерта. Мъжете били с челници. Около 4 часа сутринта на 5 февруари двамата пристигнали в туристическата спалня на връх Ботев. Там имало двама техни съграждани от Стара Загора, също туристи.

Поискали да тръгнат още същата нощ обратно, но другите туристи ги спрели и тръгнали заедно към 8:30 часа сутринта да слизат. На три пъти старозагорци са изчаквали бащата и сина, но заради умората те се движени бавно и им казали да продължат сами.

Разследващи смятат, че ако бащата и синът не са били загинали на 5-и вечерта, на другият ден спасителите, при първата си акция, са щели да ги открият. Спряга се версията, че Атанас и Адриян са тръгнали да покоряват в. Ботев, за да докажат издръжливостта си и са искали да видят за колко кратко време ще покорят върха и да се върнат.

Припомняме, че телата на мъжа и момчето бяха намерени преди ден от дългогодишния планинар Тодор Мечкарев, който излязъл да ги търси след молба на ПСС-Пловдив.

Още от България

Коментари