Атлантическият съвет: Да се разследва има ли руска намеса в инцидента с МиГ-29

Атлантическият съвет на България призова да се разследва дали в инцидента с падналия в Черно море самолет МиГ-29 има руска намеса.

„Има ли руска следа в инцидента? Версиите са различни, като на тази етап трябва да бъдат разгледани всички възможни. Затова призоваваме в разследването да бъдат привлечени също и съюзници и партньори!“ – се казва публикация на страницата на организацията във Фейсбук.

Припомняме, след като вчера беше съобщено, че при учения над Черно море МиГ-29 е изчезнал от радарите, днес бяха открити останки от самолета и стана ясно, че пилотът майор Валентин Терзиев е загинал.

От АСБ напомнят за експлозиите във военните ни заводи през 2012 г., 2013 г. и 2014 г. – едва през последните седмици прокуратурата започна да работи по версията за руска следа, след като чешките специални служби разкриха, че руското ГРУ стои зад взривове в оръжеен склад във Врбетице.

Атлантиците отдават почит към загиналия майор Терзиев, като посочват, че той е поредната жертва, „пред олтара на корупцията в нашата държава“.

„Разследването най-вероятно ще стигне до извода, че всички нормативни документи са спазени, от което ще излезе, че сме направили норма пилотите ни да загиват в мирно време. Дори в нормативната база сме един отворен „учебник по корупция“…“ – допълват от неправителствената организация.

„Светла му памет! Още един достоен български офицер, загинал в мирно време заради дългогодишното безхаберие на държавата по отношение на собствената й отбрана. Отдавна трябваше на нашите смели и отдадени на каузата пилоти да бъдат осигурени модерни и надеждни машини!“ – казват още от АСБ, като настояват старите съветски самолети да бъдат снети от въоръжение.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!