събота, юли 13, 2024

Атина въвежда ограничения за движението на автомобили

В центъра на гръцката столица Атина е в сила нова система за автомобилно движение, която предвижда редуване на коли с четни и нечетни номера.

По информация на българското посолство в Атина мярката важи от 07.00 ч до 20.00 ч. в дните от понеделник до четвъртък, а в петък – от 07.00 ч до 15.00 ч. Ограниченията ще бъдат в сила до август 2022 г., а при нарушения ще бъде налагана глоба от 100 евро.

Въведената мярка за движение важи за всички автомобили. Изключение се допуска за автомобили с чужда регистрация, в рамките на първите 40 дни от влизането им на територията на Гърция. Удостоверяването на периода на престой на автомобила в Гърция се извършва чрез попълнения от собственика на автомобила PLF формуляр за влизане в страната.

От ограничението са изключени също електрическите и хибридните автомобили, тези на газ или пропан-бутан, но само фабрично произведени. Мярката не се отнася и за автомобили, отговарящи на стандарта Евро 6, които отделят замърсители под 120 грама въглероден двуокис. Собствениците на такива автомобили могат да се снабдят с разрешение за свободно движение в градския център във вид на дигитална карта.

Изключения има и за товарни автомобили и камиони до 2,2 тона, автомобили на лекари и медицински персонал, хора с увреждания, обществени организации и дипломатически мисии.

Ограниченията имат за цел да намалят екологичното замърсяване и задръстванията в централната част на града. Засега не се предвижда в центъра на Атина да бъдат въвеждани пътни такси.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!