събота, февруари 24, 2024

Атанас Камбитов за 8 дни бил едновременно кмет и управител на фирма

Благоевградският окръжен съд отхвърли иск на екскмета Атанас Камбитов срещу фирма, която го „назначила“ за управител вместо брат му Антон. Решението е на първа инстанция и може да се обжалва, пише „24 часа„.

Бившият кмет на Благоевград за 8 дни – от 25 септември до 3 октомври 2017 г. тогавашният кмет Камбитов е бил управител на фирма „Страт 2015„. Той купил фирмата от бившата си счетоводителка Румяна Шекерлийска. 

Според Закона за местното самоуправление и местната власт действащи кметове нямат право да управляват търговски дружества. След като съдът бе сезиран, кметът подаде молба в съда да се заличи осемдневният му „престой“ като управител, заради техническа грешка.

Екскметът обяснил пред съда, че при закупуването на дяловете от Шекерлийска се договорили управител на фирмата да е брат му Антон Камбитов. Адвокатът, подал документите в Търговския регистър обаче се объркал и вписал Атанас Камбитов. След като забелязал грешката кметът веднага подал искане за поправка.

Съдът не прие това оправдание. Мотивът им е, че в протокола за прехвърляне на дяловете от Шекерлийска на Атанас Камбитов е записано, че той ще е нов управител на дружеството. Има нотариална заверка и подпис на съдържанието върху решението на едноличния собственик на капитала.

Пред Агенцията по вписванията са представени декларации с изявления на Атанас Камбитов, че приема той да бъде избран за управител на „Старт 2015“.

Има и съгласие с образец от подписа, с което Атанас Камбитов изрично е изразил съгласие и приел да управлява фирмата и да разписва документи. Има и нотариално заверен образец от подписа. С друга декларация Камбитов е декларирал истинността на заявените от него обстоятелства, за което е ангажирал наказателната си отговорност.

Съдиите коментират, че Атанас Камбитов е подписал образец от подпис. Според тях е обективно невъзможно е същият да не е знаел че той, а не неговия брат Антон ще бъде избран за управител.

Недопустимо е да се приеме, че е налице допусната „техническа грешка“ в решението на едноличния собственик на фирмата и то не може да бъде обявено за нищожно. Не се установява от събраните доказателства да е била допусната „техническа грешка„, допълва съдът. 

Интересен е фактът, че Атанас Камбитов бе подал сигнал за подобен казус с новия кмет на Благоевград Румен Томов. Бившият благоевградски кмет Атанас Камбитов установил, че наследникът му Румен Томов не е заличил едноличната си фирма. Той е имал едномесечен срок след избирането му да направи това.

Членовете на ОИК обаче отказаха да прекратят предсрочно пълномощията му. Тяхното решение се обжалва от четири партии, сред които и ГЕРБ.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!