понеделник, юли 22, 2024

АСБ поиска екстрадиране на руския консул във Варна заради погазване на закона

Атлантическият съвет на България апелира министърът на външните работи Екатерина Захариева да обяви зе персона нон грата генералния консул на Руската федерация във Варна Владимир Климанов заради грубо незачитане на законовия ред в България, съобщават от АСБ.

Става дума за събиране на голяма група хора за събитието „Безсмъртен полк“, при което е демонстрирано незачитане на противоепидемичните мерки, въведени заради разпространението на новия коронавирус.

Въпреки обявеното със закон извънредно положение в Република България и заповедта на министъра на здравеопазването за забрана за събиране на едно място на повече от двама възрастни, руският консул, заедно с група български и руски граждани, живеещи в България, демонстративно извършва закононарушение.“ – посочват атлантиците.

От публикация в рускоезичен сайт се вижда, че участниците в събитието са плътно един до друг в нарушение на мярката за физическа дистанция.

От АСБ допълват, че присъствалите на закононарушението български полицаи, вместо да съставят на нарушителите актове от по 300 лв., каквато е предвидената санкция, са се снимали с руския консул под руски знамена.

„В тази връзка се обръщаме и към министъра на вътрешните работи, полицаите да бъдат наказани за грубо неизпълнение на служебните си задължения. Призоваваме министър Младен Маринов да бъдат издирени нарушителите и да им бъдат връчени актове за нарушение, по начина, по който беше издирен министърът на отбраната Красимир Каракачанов и му бе връчен акт за нарушение за сядане на пейка в парка пред Народния театър в София.“ – призовават отобществената организация.

Очакваме бърза реакция от министрите, за да получим доказателство, че в България всички са равни пред закона. В противен случай българските граждани ще имат право да приемат, че законите в България не важат за руски граждани, за българи-русофили и за руски дипломати. Но тогава възниква въпросът: България суверенна държава ли е или руска губерния?“ – заключават от Атлантическия съвет.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!