Арменците от Варна с мирно автошествие в подкрепа на сънародниците си

Арменците от общността във Варна се включиха в мирно автошествие в подкрепа на сънародниците си – жертва на конфликта в Нагорни Карабах, съобщи БНТ.

Общността се обръща към Европейския парламент с настояване за обективност и конкретни действия, които да спрат военния конфликт

Колоната от автомобили, украсени с арменски и български знамена, премина през целия град от Паметника на българи-съветската дружба до площад „Генерал Антраник Озанян“ в кв. Галата, където беше прочетена официална декларация от името на арменците в България.

Военните действия в Карабах започнаха на 27 септември, като се откриха няколко фронта, под обстрела на които попадат и населени места с цивилно население. Най-малко 600 са жертвите от ескалацията на военния конфликт. И двете държави – Армения и Азербайджан – обявиха извънредно положение.

На 10 октомври с посредничеството на Москва бе договорено кратко примирие за обмяна на пленници и хуманитарен коридор, което примирие така и не влезе в сила.

Международната общност, НАТО и световни лидери призоваха за спиране на огъня в Нагорни Карабах.

На 19 октомври се събира Съветът за сигурност на ООН за консултации при закрити врати във връзка със ситуацията в Нагорни Карабах.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!