България е нападната вече, нашият газ е спрян, заяви депутатът от „Демократична България“ Антоанета Цонева пред Нова ТВ. „Когато президентът атакува правителството, отслабва позициите на България. Това не следва да се случва,“ бе категорична Цонева.

Преди това тя припомни, че от ДБ от първия ден на войната са заели позицията, че на руската агресия трябва да се отговори „твърдо и България трябва да застане до Украйна, с всички нейни искания и нужди“ – както с осигуряване на военна помощ, така и с подпомагане на бежанците.

Тя припомни, че към момента има три проекта за решение за помощта за Украйна, които ще бъдат разгледани на коалиционен съвет в сряда. Проектът на „Демократична България“ включва военнотехническа помощ.

По отношение на заплахата, заявена от вицепремиера и лидер на БСП Корнелия Нинова, че БСП ще напусне коалицията, ако бъде изпратена военна помощ на Украйна, Цонева каза:

„Не може да се управлява чрез страх. Не може да има коалиция, конструирана около шантаж. България е нападната вече, нашият газ е спрян“.

Тя добави, че непрекъснато се разпространявали неверни информации, че имало страни, готови да плащат за газа в рубли и припомни, че в понеделник се състоя среща на министрите на енергетиката на страните-членки на ЕС и комисарят по енергетика Кадри Симсон категорично заяви, че никой не може да си мисли да плаща в рубли, защото това нарушава европейските санкции“, заяви Цонева.

Тя не изключи формирането на „широки мнозинства“ по важни геополитически въпроси, но въпреки това не очаква след утрешното гласуване в НС да се стигне до правителство на малцинството (т.е, БСП да излезе от него)“. Тя заяви, че очаква „лидерите на страната да говорят и да се държат по начин, който да съхранява достойнството на българските граждани.“

Коментари