Ангелов: Легла и апарати ще намерим, хора трудно

Легла ще намерим, апарати ще намерим, хора трудно ще намерим. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов след спешна среща на Националния оперативен щаб с директори на болници във ВМА. Започва подготовка на лечебните заведения за разкриване на допълнителни легла – това се отнася до всички структури, които обслужват коронавирус.

Всеки пациент трябва да бъде обслужван на място, тъй като линейките не могат да пренасят болни насам – натам, посочи Ангелов.

Костадин Ангелов призова всички българи да носят маски на местата, където има рисков контакт. В момента се прецизира заповедта за носенето на маски, която трябва да излезе днес, а в сила от утре, маските стават задължителни и на открити обществени места.

Здравният министър е изпратил писма до всички министри с цел Министерството на здравеопазването да бъде подпомогнато в контролните функции по спазване на мерките.

В отговор на въпрос дали има отказ от страна на частни болници да обслужват пациенти с коронавирус, Костадин Ангелов заяви, че при него няма такава информация, но в момента с НЗОК се обсъжда мярката за строги санкции и прекратяване на договора с Касата при такъв отказ.

Директорът на столичното РЗИ Данчо Пенчев заяви, че до този момент няма директен отказ от страна на лечебни заведения, при него има няколко писма от директори на болници, в които те изказват опасенията си, че няма да могат в конюнктурен план да изпълнят изискванията за подготовка.

Здравният министър Костадин Ангелов посочи, че основният проблем на здравната система са не леглата и апаратите, а персоналът – лекарите и сестрите са изключително изморени, някои са позитивни, други под карантина.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!