Ангел Димитров отново: С РСМ трудно ще излезем от 11 век

Вече над две години не сме в състояние да говорим за постигнати резултати. Провал в работата на Смесената българо-македонска комисия по спорните исторически въпроси призна ръководителят й от българска страна проф. Ангел Димитров.

В началото на своето изявление в МВнР Димитров заяви, че му става все по-трудно да информира медиите за работата на смесената българо-македонска комисия. До следобед вчерашния ден проф. Димитров се надявал, че македонските историци да променят нещо в нагласата си, като българската страна отново направила някакви отстъпки и известни компромиси. „Направихме така, че проблемите да бъдат възможни за постигане на съгласие“, посочи Димитров. Вчера обаче се е променило нещо и днес се забелязва „връщане към традиционните за последните 2 години нагласи на нашите колеги“.

До днес до обяд историците от смесената комисия работили върху формулировка на текст за цар Самуил. „Направихме усилие да постигнем съгласие и по този въпрос, но македонските историци отказаха. Малко трудно ще излезем от 10-11 век и не виждам желание от нашите колеги да напуснат собствената интерпретация за историческото време“, каза проф. Ангел Димитров.

Според него вероятно утре македонските историци щели да кажат в Скопие колко били готови да постигнат движение напред, колко били модерни и това бил най-големият проблем – публично се изговарят неща, които нямат нищо общо в съвместната комисия.

„Нашите колеги не могат да допуснат мисълта за обща история, за това, което е заложено в Договора за приятелство и добросъседство. Много ясен индикатор е, че отказват съвместни чествания на исторически личности, които са важни и за двете държави“, обясни Ангел Димитров. Той даде пример с честването на появата на сборника на Братя Миладинови и отказа на Северна Македония за съвместно да отбележим кръглата годишнина от рождението на Гоце Делчев.

Голяма въпросителна било и дали ще завърши темата по Гоце Делчев. „Нашите колеги се страхуват от представянето на нещо биографично, свързано с Гоце Делчев, като се опитват да пренесат цялото отношение от съвременността към миналото. Те изобщо искат да пренебрегнат, че биографичното е траен символ за връзката с миналото.

„Имаме сериозни различия и всичките опити да постигнем някакво развитие и стъпка напред отново се върнаха и застанаха пред една стена на имитация на сериозна дейност“, категоричен бе професорът.

Според него македонските историци нямат желание да имаме обща история. Политическо въздействие има, то е непрекъснато, нека да не гадаем, коментира Димитров.

В заключение Ангел Димитров заяви, че очаква и от българските, и от македонски историци да уважават историческите критерии, принципи и стандарти.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!