Андрей Райчев очаква широки коалиционни преговори

Въпросът на изборите е един – ще съборят ли ГЕРБ от власт. ГЕРБ е центристка партия и по никакъв начин не може да бъде съборена от нито едно от политическите крила. Това заяви социологът Андрей Райчев пред БНТ.

По думите му единственият начин да бъде съборена ГЕРБ е да има съюз между ляво и дясно.

Райчев очаква по-висока избирателна активност на президентските и парламентарни избори на 14 ноември – над 3 млн. души да излязат да гласуват. Никаква умора няма, от какво са уморени хората? Хората настояват на своята правота и не са отвратени от ситуацията, смята социологът.

По думите му новите в политиката са двамата бивши служебни министри Кирил Петков и Асен Василев с политическия проект „Продължаваме промяната“, но въпросът е докъде ще стигнат. Те не взимат от другите партии, а тече преразпределение, обясни Райчев.

Той недоумява какви нови компромати срещу политическите лидери могат да се извадят в момента? „За Борисов какво да се каже – че в мазето убива малки деца ли? За Нинова какво може да се каже“, запита Райчев. Според него единственият нов скандал е, че новакът в политиката Кирил Петков го мъчат за канадското му гражданство.

Райчев очаква да има широки коалиционни преговори за съставяне на правителство, инициирани от „Продължаваме промяната“. след изборите ще е друго и най-вероятният сценарий е да бъде създаден ляво-десен съюз, очаква социологът.

Нито ляво, нито дясно е лоша позиция, а позицията ляво и дясно е временна възможна позиция. Има общи възгледи и те трябва да бъдат насочени в нормализация, обясни Райчев, според когото трябва да се направи коалиция с временни задачи, която търпи и ляво, и дясно.

ДБ се кълнат, че единствената им цел е да махнат Борисов и Гешев. Президентът Румен Радев им е символ на тази борба и вместо да застанат зад него, водят нов кандидат – Лозан Панов, който основно говори срещу настоящия държавен глава, коментира Райчев предстоящите президентски избори.

Вместо да се говори за общите задачи, чуваме едно и също – никога с БСП и започват да разказват как пак те ще управляват. Лозан Панов се бие с Радев, вместо да мисли как да отиде на балотаж, каза Райчев.

Партиите на статуквото – ГЕРБ, БСП и ДПС вадят ясни кандидати за президентските избори. Преднината на Румен Радев на изборите обаче не го прави на 100% победител, предупреди още Райчев.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!