неделя, април 21, 2024

Андрей Новаков: Няма да получим пари от Европа, ако у нас е политически хаос

Няма как да имаме сигурни пари от Европа, ако имаме хаос и политическа несигурност. България не трябва да губи темпо в управлението на средствата от Европейския съюз заради нестабилната политическа обстановка и липсата на редовно правителство. Това заяви евродепутатът Андрей Новаков от ГЕРБ/ЕНП след първата помирителна среща между преговорните екипи на Европарламента, Комисията и Съвета в дебатите за годишния бюджет на Европейския съюз.

През 2022 г. е предвидено България да има достъп до европейско финансиране в размер на 4,79 млрд. лева за възстановяване на плащания към бенефициенти и покриване на вече извършени разходи за преодоляване на последствията от пандемията Covid-19. Това финансиране е договорено още в изминалите три години и сега най-важно е администрацията, въпреки липсата на редовно правителство, да обработи плащанията в срок, за да не бъдат загубени средствата за тях, подчерта Новаков. Стремежът е през 2022 г. по линия на политиката за сближаване България да получи плащания от ЕС в размер на 2 млрд. лв., предвидени за инвестиции в градска, здравна, образователна, улична инфраструктура, подкрепа на бизнеса и проекти за околната среда. За социални мерки, заетост, включително и младежка заетост усилието е страната да има достъп до 330 млн. лв.

„От изключителна важност сега е вътрешнополитическата ситуация у нас да не пречи на администрацията да обработва и изпраща в срок исканията за възстановяване на средства от ЕС по вече извършени инвестиции. България може да заяви искания за плащания в размер на почти 220 млн. лв. по възстановителния инструмент REACT-EU, създаден като анти-кризисна мярка за преодоляване на негативните ефекти от пандемията Covid-19″, зави Новаков. От работата на администрацията сега зависи и с колко средства за директни плащания към земеделските производители ще разполага България. Към този момент се очаква страната ни да има право на плащания в размер до 1.5 млрд. лв. за преки плащания към фермерите.

По-рано през септември Новаков внесе предложения в проектобюджета на ЕС за допълнителни средства в подкрепа на Европейската прокуратура, ОЛАФ, Европол, гранична защита, за студентска мобилност и за насърчаване на МСП. Европейският парламент прие предложенията в официалната си преговорна позиция за срещите в тристранен формат с Комисията и Съвета. Финалното гласуване на бюджета на ЕС за 2022 г. ще бъде през ноември.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!