Анализатори: Отговорността за кабинет е на „Има такъв народ“

Ако „Има такъв народ“ предложи кабинет, няма съмнение, че ще бъде гласуван. Политологът Димитър Ганев се придържа към думите на депутата Тошко Йорданов, който в пленарна зала каза, че ще се стигне до трети мандат.

Заедно с други анализатори той коментира рулетката за съставяне на правителство в момента в студиото на Нова телевизия. Мирослав Севлиевски, бивш депутат от НДСВ, коментира, че Слави Трифонов трябва да поеме отговорност или ще „пунта марата на Бойко Борисов“ и това ще стане ясно. Севлиевски смята, че „Слави прави това, което прави 20 г. – да помага на Бойко Борисов.“ Ако няма правителство, оставаме на същото, коментира той.

Доц. Росен Карадимов, преподавател по право смята, че изборите са „начертани като слънце“. Няма как аритметически да се съберат гласове и втори мандат няма да има, смята политолога. Той смята, че напрежението е дали ще се състави правителство или ще се отиде на избори, а горещият картоф ще е кой е виновен, че се отива на избори. Така напрежението ще падне на третия мандат, където ще се фокусират всички интереси.

В цялата кампания, ако има предсрочни избори, ще се повтаря само едно, че „Има такъв народ“ са виновни. При третия мандат желязната политическа логика сочи, че ще е връчен на БСП, Христо Иванов заяви, че не търсят мандат, смята Димитър Ганев. По думите му, Корнелия Нинова може да се опита да направи кабинет, но е ясно, че той няма да мине.

Ако се върнат двата мандата, първа възможна техническа дата за избори е 4 юли, втора е – 11 юли, добави Ганев.

Карадимов е на мнение, че липсва ясна позиция ще има ли страната правителство.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!