Амнести Интернешънъл: Боян Расате трябва да бъде разследван и съден

Кандидатът за президент Боян Расате трябва да бъде разследван и подведен под отговорност за участието си в нападението над общностния ЛГБТИ център Rainbow Hub, заявиха от „Амнести Интернешънъл“.

По-рано тази вечер беше съобщено, че ЦИК е отнела имунитета на Расате като кандидат-президент и той може да бъде обект на разследване и да носи наказателна отговорност.

„Решението за сваляне на имунитета на Боян Расате е важна първа стъпка към това да бъде гарантирано, че всички стоящи зад това недопустимо нападение ще бъдат разследвани и изправени пред закона.“ – посочва заместник-регионален директор на „Амнести Интернешънъл“ за Европа Масимо Морати.

По думите му, българските власти трябва да вземат спешни мерки срещу политическите фигури и партии, които превръщат ЛГБТИ общността в изкупителна жертва за своите амбиции, и ясно да покажат, че в политиката няма място за насилие.

„От решаващо значение е законодателството да бъде променено, така че насилието от хомофобски и трансфобски подбуди да бъде признато като престъпление от омраза. Няма съмнение, че нападението срещу общностния център в София е предизвикано от омраза. Този ужасен инцидент отново показва недостатъците на българското законодателство и правоприлагане в тази област.“ – констатира Масимо Морати.

Той допълва, че общностният център Rainbow Hub осигурява подкрепа за членовете на ЛГБТИ общността в България по пътя към отстояване на техните права.

„Изразяваме голямото си уважение към тяхната работа и заявяваме пълната си подкрепа в борбата им с ненавистта и омразата.“ – казва още заместник-регионален директор на „Амнести Интернешънъл“ за Европа.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!