понеделник, юли 22, 2024

Акад. Петрунов: Отчитането на заразени и починали от COVID-19 да бъде на определен брой

Отчитането на заразените хора и на починалите от COVID-19 трябва да става на определен брой, за да се вижда какво е реалното разпространение на инфекцията. Това заяви пред БНР академик Богдан Петрунов, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

„Иначе ние получаваме едни цифри и данни, но какво точно означават, без да кажем колко заразени имаме на 100 хиляди или на 1 милион, трудно ще видим какво е разпространението на инфекцията“.

Въведените меки мерки трябваше да продължат поне още един-два месеца, защото точно разпускането им доведе до разрастването на епидемията„, категоричен е академик Петрунов.

Ако ограничението върху обществени активности като футболни мачове и абитуриентски балове, бе продължило още малко, е можело да сме в много добро състояние на овладяване на епидемията, смята акад. Петрунов.

Дълго време ще живеем в тази епидемична обстановка и трябва отговорно да спазваме противоепидемичните мерки. Той предположи, че неизбежно ще стигнем до увеличаване на броя на заразените и до затягане на мерките отново.

„Постоянно се говори за брой на положителни проби. Това още нищо не значи, защото на един пациент му се правят до 5 PCR теста. За да сме сигурни колко хора наистина са заразени, трябва да отчитаме по колко теста са правени на един индивид, едно ЕГН“, обясни академикът.

Акад. Богдан Петрунов прогнозира, че може и още една година, а дори и повече да продължи заразяването с коронавируса. „Докато има хора, които могат да бъдат заразени, той ще продължи да се разпространява. Най-малко 70-80% от човечеството трябва да се зарази, за да изчезне (заразата – б.р.). Но поне 50% в една държава да са, това ще даде възможност да загасне вирусът и неговото разпространение да спре“, каза Петрунов.

Вирусът се задържа повече от 2-3 дни върху плоскости, а до 3 часа може да се запази във въздуха – под формата на аерозоли, категоричен е академикът.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!