Европа се снабдява с руски газ на 40% от своето потребление и е ясно, че даже в средносрочен план трудно може да бъде заменен. Това заяви пред bTV председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

Той посочи, че Европа не е включила в санкциите си доставките на руски газ и разплащанията за него очевидно трябва да се правят по начин такъв, че продавачът да може да ползва парите си.

Вчера финансовият министър Асен Василев призова Европейската комисия да изясни дали приемането на разплащания за газови доставки се дължи на това, че различните държави са третирани различно от страна на „Газпром“, или на нарушаване на санкциите от страна на компании в някои държави членки.

„Ама ние как ще вземем газ, ако не ни вземат парите? Някакво искам хем да вземем газ, хем да не ни вземат парите. И за да си ползва продавачът парите, той трябва да ги получи на място, където не могат да му ги блокират. Това място е в рубли, защото, ако парите са в долари, те са всъщност в кореспондентски сметки в американски банки и могат да бъдат блокирани“, поясни Велев.

От своя страна, заместник-председателят на Българската газова асоциация Кирил Темелков заяви, че въпросът е дали има различия между отделните държави в начина, по който са плащали.

Той посочи, че в момента не можем да твърдим дали плащането е извършено в евро, долари или рубли, тъй като една страна като Гърция казва, че е платила в евро. От руската страна пък се твърдяло, че са получени рубли. По тази причина бил необходим анализ за това как влияе на нашия бизнес.

„Искаме газ по възможност на най-добра цена, произходът няма значение. Има значение цената и кога цената е по-ниска – когато купуваме директно от доставчика или когато минава през посредник“, подчерта Велев.

Припомняме, след като „Газпром“ спря газа на България и Полша заради отхвърлено плащане, това предстоеше да се случи и с други европейски страни. Междувременно обаче от Кремъл промениха точните правила и някои от плащанията започнаха да минават. Това на този етап се знае за Гърция, Италия и Германия. В неделя енергийният министър Александър Николов посочи, че очакваме инструкции от ЕК за плащанията по договорите с Русия.

Коментари