четвъртък, май 30, 2024

Агенцията по горите ще раздава месечни бонуси на съвестни инспектори

Агенцията по горите спира всички назначения и дава бонус от 100 лв. на месец, съобщава БНР.

Целта е по този начин да се стимулират съвестните горски инспектори и да се прекъснат зависимостите между големи дърводобивни фирми и контролните органи.

Статистиката за проверки и нарушения показва, че на всеки сто проверки горските докладват две нарушения, но на всеки четири -пет контролни проверки на терен ръководството на агенцията установява също две нарушения.

Над 30% пък е ефективността при проверките по сигнали в гражданската платформа „Защити гората“. Това сочи, че са нужни драстични промени.

Агенцията временно спира всички назначения, за да прецизира кадровата си политика. Тя ще изисква по-висок образователен ценз и ще гарантира по-добро заплащане, което да привлече и задържи добросъвестни служители.

От специализиран фонд ще се дават допълнително по 100 лв. на най-добрите горски инспектори. Бонуси обаче няма да има при тенденциозно написани актове без доказани нарушения.

Обвързаности с местните фирми и власти ще се елиминират с по чести дотации на контролните екипи в различни точки на страната.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!