понеделник, юли 15, 2024

Адемов: Президентът и партиите сега не водят диалог и не работят за обединение

Има редица причини, поради които не се е стигнало до съставянето на кабинет през последните два мандата на Народното събрание. Това заяви депутатът от ДПС Хасан Адемов в студиото на „Денят ON AIR“ след финала на последния парламент.

Бяха поставени предварителни условия, бяха начертани линии между отделните партии. Беше изкуствено създадена бариерата между партиите на статуквото и партиите на промяната. Оказа се, че партиите на промяната не са в състояние да водят диалог или да съставят правителство, коментира още депутатът.

Според него, очакванията на българските граждани са в посока да има редовно правителство, което да решава проблемите им, а не служебен кабинет, който да нарушава Конституцията.

Тук той отправи и критики към президента Румен Радев, който не търси начини за обединение, а работи за президентска република.

Важно е президентската институция да бъде тази, която да координира и да създава условия за търсене на диалог. Президентите преди Радев са положили максимални усилия в критични ситуации да търсят съгласие, а в момента държавният глава търси единствено разделителни линии, смята той.

„През последните няколко години партиите, които бяха подкрепени от г-н Радев, направиха всичко възможно да се разводни темата за многопартийните системи и за демокрацията. Без партии няма как да има демокрация. Основите на демокрацията бяха разклатени, поради това се съмняваме, че има някаква скрита идея в това да се върви волно или неволно към президентска република“, коментира Адемов. Важно е президентската институция да бъде тази, която да координира и да създава условия за търсене на диалог“.

За него, това Народно събрание е без ясно мнозинство, което да поеме политическа отговорност, което от своя страна означава, че не може да прави каквато и да е реформа, особено съдебна. Най-разумно сега е да бъде съставен кабинет на базата на определени приоритети.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!