вторник, юли 16, 2024

АБВ: ВМРО и ГЕРБ ни лишават от постижението, че сме дали писменост на над 300 млн. славяни

Звучен шамар за България е преводът на доклада за напредъка на Северна Македония в постигането на задачите на македонски език. С тази позиция на македонските медии са съгласни от партия АБВ.

Според експертите във формацията, с престъпното си мълчание и бездействие правителството предава националния интерес на България, спрямо Република Северна Македония. Преди два дни, на 6 октомври в Брюксел докладът бе представен от комисаря по разширяването и политиката на съседство Оливер Вархели.

Личната отговорност е на премиера Бойко Борисов, на вицепремиера Каракачанов, на министъра на външните работи Екатерина Захариева, които през годините заявяваха, че влизането на Република Северна Македония в ЕС няма да е за сметка на българската история и идентичност! Те не проявиха нито твърдост, нито решителност в решаването на историческите въпроси със Северна Македония. Напротив, те капитулираха от дебата“, пишат от АБВ.

Според тях с щраусовата си политика на заравяне на главата си в пясъка правителството не обръща внимание, че Договорът за добросъседство, сътрудничество и приятелство системно се нарушава, въпреки че това е едно от условията за подкрепа от страната ни за членството на съседката ни.

„На този фон, сякаш не направиха „достатъчно“, та същите патриоти от ВМРО и ГЕРБ приемат на първо четене преименуването на 24 май и премахват мащабния просветен принос на България, с което ни лишават от постижението, че сме дали писменост на над 300 млн. славяни. По този начин услужват на съседите ни, като оттеглят всякакви претенции от страна на България към писмеността им“, смятат от партията на Румен Петков.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!