четвъртък, май 30, 2024

8 язовира в страната преливат, кметовете не чистят речните корита, обвини Ревизоро

Осем преливащи язовира има в момента в страната поради силното снеготопене, 4 се чака да прелеят, но се освобождава обем. От тях нито един не е опасен, стремежът е да влязат в реките. Това обясни пред бТВ министърът на околната среда и водите Емил Димитров – Ревизиро.

„Готови сме с обем за снеготопенето, другото прелива в реките“, категоричен е той. Той обаче не пропусна да отбележи, че всеки язовир, който е пълен, е потенциално опасен. По тази причина трябва речните корита да са чисти, не всички кметове и областни управители обаче са заинтересувани да го правят.

Има язовири, които преливат целогодишно – „Струма“ при Кърджали, във Велико Търново – „Йовковци“, „Камчия“ прелива, проблемът е с екипите и чистенето. Пишат се предписания на кметове, те обаче казват – „Нямаме пари“. Снегът тръгва обаче и да се обяснява, че са писани писма, вече е късно“, обясни още министърът.

Подробната справка: Язовир „Христо Смирненски“ е пред преливане, „Среченска бара“ е пред преливане, язовир „Тича“ – за 4 г. има вода питейна, „Камчия“ – прелива, „Ясна поляна“ е пред преливане, „Асеновец“ край Сливен има вода за две години, „Студена“ е изпразнен – държи се на 20 милиона.

„Камчия е пълна, прелива в язовир и ще има вода за 4 години, както и за промишлеността за Девня, така и ще има питейна вода за всички. „Жребчево“ е качил 300 000 млн., на 360 ще бъде спрян и ще се изпуска през ВЕЦ-ове, за да има за следващите две години вода“, добави Ревизоро.

Язовир „Искър“ е свален със 150 милиона – 77% от обема, защото има 200 потребление на софиянци, а има 270 млн. сняг в планината, който трябва да преминат през София, за да не наводни селата.

Язовир „Студена“ в момента е пълен, освободен е 5 млн. ресурс, защо преди това беше празен -„Там прокуратурата проверява защо е бил пресушен“, каза Емил Димитров.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!