събота, февруари 24, 2024

8-години затвор чакат варненския бизнесмен, присвоил зърно за над 2 млн лева

8-години затвор чакат варненския бизнесмен, присвоил зърно за над 2 млн лева. Това съобщи Окръжната прокуратура във Варна.

News.bg припомня, че осъденият Тинко Д – собственик на „Тинком Инвест“ ЕООД – Варна, присвоил зърното на седем земеделски производители, кооперации и юридически лица. Сред потърпевшите е и Професионалната гимназия по селско стопанство в Провадия, която била принудена да намали разходите за храна и карти за пътуване на учениците си, а учебният процес бил затруднен.

Разследването установило, че Тинко Д. сключил договори със седемте ощетени производители на зърно да съхранява продукцията им в зърнобазата на фирмата си в Провадия. Бизнесменът поел задължението да съхранява зърното на вложителите и да им го върне, когато го поискат. От своя страна вложителите плащали за съхранението на продукцията.

Вместо да изпълни поетите задължения обаче, Тинко Д. без знанието и съгласието на вложителите се разпоредил с произведеното от тях зърно. Той продал съхраняваната земеделска продукция от името на собствените си фирми „Тинком инвест“ ЕООД и „Агро тинком“ ЕООД.

По време на това деяние Тинко Д. е бил подсъдим по дело за данъчно престъпление в особено големи размери, по което е бил признат за виновен и му е била взета парична гаранция от 20 000 лева.

Според Окръжната прокуратура във Варна с получените суми от продажбите на присвоеното зърно той заплащал данъчните задължения по наказателното дело срещу него.

С продадената чужда продукция той погасявал задълженията на собствените си фирми към НАП, НОИ, лизингови компании, разходи за транспорт и вноски по кредити.

Присъдата подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Варна.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!