понеделник, юли 15, 2024

7 пъти може да скочат смъртните случаи от COVID-19 у нас до Коледа

До Коледа смъртните случаи от COVID-19 в България може да станат 7 пъти повече. Това прогнозира пред Нова телевизия д-р Петър Марков от Училището по хигиена и тропическа медицина в Лондон.

Той посочи, че от един месец насам има стръмно нарастване на заразените. Преди година по същото време е имало същото рязко покачване.

„Тогава през ноември започна нарастване на смъртните случаи и до Коледа те станаха 7 пъти повече. Разликата е, че тогава започнахме от ниска база на заразени – около 200 на ден и около 17 починали. А преди около месец бяхме над 2000 заразени и повече от 100 смъртни случая на ден. Ако те станат 7 пъти повече на ден до Коледа, разбирате какво се случва“, отбеляза д-р Марков.

Той уточни, че това е сценарий при липса на контрол или при занижен такъв и изрази надежда властите да вземат мерки. Той не посочи кога ще е пикът на четвъртата вълна.

По негови думи разпространението на коронавируса в момента е толкова голямо, че може да бъде наложен пълен локдаун на всички, а след овладяването на вълната, той да остане само за хората без зелен сертификат.

Голямата разлика между България и западните държави била степента на ваксинация. Марков подчерта, че в страните с висок процент имунизирани дори да има лека вълна, не умират хора.

Той посочи, че ако зелен сертификат се издава още след поставяне на първата доза от ваксините, то краткосрочно може да се използва и тестът за антитела. Все пак според него не трябва да се сертифицира човек с една доза, нито такъв с антитела.

От своя страна пулмологът д-р Петър Чипев обясни, че коронавирусът протича с много типични симптоми и са изключително важни първите 7 дни, тъй като в тях се развиват усложненията. По негови думи именно в този период пациентът има нужда от лекар, който да го прегледа и успокои.

Според него това е отговорът на въпроса защо са препълнени болниците. Очевидно не водим войната правилно, изтъкна д-р Чипев.

Доц. Христо Хинков потвърди, че има опасност да се стигне до стряскащ брой смъртни случаи на ден. Той подчерта, че смъртността е мултифакторна и не се дължи само на COVID-19.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!