туризъм бюджета

За почти цялата 2018 година (до месец декември) от туризъм са отчетени над 7,2 млрд. лева като приходи за бюджета на страната. Тази информация бе представена по време на конференция: „Естествено в България – 2019 г. на вътрешния туризъм“ от министърът Николина Ангелкова. Събитието е под патронажа на председателя на 44-то Народно събрание, Цвета Караянчева.

Изнесените данни показват, че над 3, 750 млн. българи са пренощували на територията на страната, като най-голям е процентът им през третото тримесечие на 2018 г. „Над 9 милиона и 200 хиляди чуждестранни туристи са посетили България през 2018 г.“, отчете туристическият министър.

Ангелкова обясни, че целта на пресконференцията е да се даде началото и да се обяви годината и началото на вътрешния туризъм с мотив – насърчаване пътуването и опознаването на малките места и региони, които имат какво да покажат.

Очаква се да бъде направен и календар на малките и китни населени места в страната, които да са различни от Националната програма за рекламата, посочи тя и допълни, че е предвиден и един специален видеоклип за тази цел.

Идеята е да започне повторна кампания за насърчаване на вътрешния туризъм и продължаване на специална рубрика – „Неочаквана ваканция„, както и продължаване на инвестиционните турове, каза още Ангелкова.

2019 г. се очертава като много динамична и трудна година в борбата за всеки един турист, за които е много е важно да се обединят усилията. България да е още по-разпознаваема през настоящата година и да продължи кампанията за насърчаване на вътрешния туризъм, надява се министър Николина Ангелкова.

Министърът на туризма желае България да се превърне в страна на туризъм през четирите сезона.

Същата визия за развитието на туризма има и председателят на 44-то народно събрание Цвета Караянчева.

Всички ние знаем, че притежаваме неповторимо и безценно богатство, с което страната ни да се превърне в страна на четири сезона„. За това призова председателят на 44-то Народно събрание Цвета Караянчева на пресконференция „Естествено в България – 2019 г. на вътрешния туризъм“.

„Всички се стремите към насърчаването на туризма, защото всеки от нас, от общата ни воля и усилия на законодателната, съдебна и изпълнителна власт зависи развитието на туризма. Това е отрасъл, който прави родината ни разпознаваема, предпочитана и обичана дестинация от чуждестранните туристи“, подчерта Караянчева.

През последните години българинът се отвори към света, за да види забележителност, култури, да се забавалява, но трябва да преоткрие живописната родна природа, да се вгледа в очарованието на всяко кътче и богатството на природата на нашата родина, призова Караянчева.

Хората трябва да се убедят, че могат да прекарат ваканцията си у дома, защото: „У нас погледът открива все по-нови и по- нови красоти. Тук весели долини, а там планини гиганти„, смята Караянчева.

Председателят на 44-ия парламент призова така да си възпитаме децата си, че когато ги попитаме в коя страна искат да живеят, работят и почиват, да казват: „България“.

Шефката на парламента поздрави всички участници на форума и им пожела нови идеи, и креативност в търсене на туристите, на които да се предложи нещо ново и интересно.

 

Коментари