празник на Българската армия
Снимка: Министерство на отбраната (CC BY-SA 2.0)

Днес, 6 май отбелязваме Деня на храбростта и празник на Българската армия.

Денят на храбростта и празник на Българската армия е официален празник в Република България – професионален празник на военнослужащите и празник на военния орден „За храброст“.

Денят на храбростта започва да се чества от Българската армия още с нейното създаване. С указ от 1 януари 1880 г. княз Александър Батемберг учредява военния орден „За храброст” – отличие, с което се удостояват извършилите подвизи на бойното поле. А с указ от 9 същата година се постановява честването на празника.

През войните в периода 1912-1918 г., макар и в бойни условия, празникът се отбелязва. Той се чества всяка година с отслужване на панихида за загиналите и молебен за живите. Прави се преглед на войсковите части от върховния главнокомандващ на Българската армия и велик магистър на ордена „За храброст”. Тържеството завършва с военен парад.

До подписването на Ньойския договор Денят на бойната прослава се чества отделно на 27 ноември (победата на Българската армия в боевете при Сливница в Сръбско-българската война от 1885 г).

Честването на празникът ще започне с водосвет на бойните знамена и полагане на венци и цветя пред Паметника на незнайния воин. Тържествата ще продължат с традиционния военен парад на площад „ Княз Арександър І” . Парадът ще започне с представителните блокове на родовете войски. След тях ще премине авиационната техника и накрая техниката на сухопътните войски и на зенитно ракетните войски.По традиция парадът се открива от вертолет МИ – 17 на ВВС,  носещ националния флаг на България.  Сега обаче няма да е така, защото нямаме изправен МИ – 17, обясни по време на тренировките за парада генерал-майор Иван Лалов, който тази година командва парада.

На площада ще преминат 48 единици съхупътна техника и над хиляда военослужещи.

Очаква се в небето над София  да прелетят тройка вертолети във формация „клин” – водач МИ – 24 и два водени Кугър, самолет Спартан, три самолета Пилатус, тройка самолети МиГ-29 . Ако прогнозата за лошо време се сбъдне авиопарадът може да бъде отложен.

Танкове Т-72, самоходни артилерийски установки, зенитно-ракетни комплекси, гаубици, бронирани машини „Хамър“, „Мерцедес“, „Пустинни котки“ са част от бойната колесна и верижна техника, която жителите и гостите на София ще могат да наблюдават по време на парада. За първи път в парада ще участва ретро техника от  Втората световна война, която е била на на въоръжение в Българската армия, а сега е любезно предоставена от колекционери от цялата страна.

Официално: Папа Франциск в БългарияГлавата на Римокатолическата църква папа Франциск кацна в България. Програмата на папа Франциск в Б…May 5 2019bulmedia.net

Коментари